De tocht gaat onder meer richtig 's-Graveland.
De tocht gaat onder meer richtig 's-Graveland. Foto: b.wijburg

Kerstfietstocht rond Hilversum met finish bij kerstmarkt in het Pinetum

Cultureel

HILVERSUM - Een stuk fietsen door de bossen rond Hilversum en dan eindigen bij de kerstmarkt in het Pinetum Blijdensteijn. Dat is het idee van de allereerste kerstfietstocht door Fietsgilde ‘t Gooi op zondag 11 december.

Al bijna 25 jaar fietsen de gidsen van het Fietsgilde, samen met belangstellenden, tussen april en september door de regio behoorlijke afstanden waarbij zij allerlei wetenswaardigheden over dat betreffende gebied vertellen.

Dit keer is er dus ook een kortere kerstfietstocht voor het hele gezin. Jong en oud kan meedoen, vertelt Bob Wijburg, één van de gidsen. “Het leek ons leuk om eens in de winter iets te organiseren. Nu is er in Apeldoorn een vergelijkbaar Fietsgilde dat in de winter altijd een Sylvestertocht organiseert. Toen bedachten we dat zoiets ook leuk zou zijn voor ‘t Gooi.”

Maar in plaats van een Sylvestertocht is het dus een kerstfietstocht geworden, vervolgt Wijburg. Eén van de gidsen is Pieter Hoogenraad. Hij is tevens actief als bestuurslid binnen het Pinetum Blijdenstein. En doordat er in de botanische tuin aan de Van der Lindenlaan op zondag 11 december een kerstmarkt is, ontstond het idee om dan de tocht te houden en te laten eindigen bij deze kerstmarkt. 

De start is wel gewoon, zoals ook bij nagenoeg iedere reguliere fietstocht van Fietsgilde ‘t Gooi, op de Kerkbrink. Om 14.00 uur fietsen deelnemers van daaruit richting ‘s-Graveland, waar onder meer wordt gestopt bij Gooilust. Via de tunnel bij de Schuttersweg rijdt men Hilversum weer in. Het ritje is dus ook wat korter dan de reguliere fietstochten van tijdens de lente- en zomermaanden. 

De verwachting is dat men rond 15.15 uur aankomt bij Pinetum Blijdenstein. Daar staan kramen met versnaperingen en kerstcadeautjes en zijn tal van activiteiten. Deelname aan de fietstocht is gratis en staat open voor iedereen die kan fietsen. Vooraf aanmelden niet nodig.

Uit de krant