Afbeelding

Meer gemeentelijke monumenten in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum gaat de lijst met gemeentelijke monumenten uitbreiden. Dat kan op grond van een geactualiseerde monumentenverordening, waarvoor het college van B en W een voorstel aan de gemeenteraad heeft gedaan.

Met de geactualiseerde monumentenverordening kan Hilversum het stadsgezicht beter beschermen en monumentale panden beter behouden, zo stelt wethouder Nicolien van Vroonhoven bij de presentatie van het voorstel. "Met ruim duizend monumenten en drie rijksbeschermde stadsgezichten is Hilversum echt een monumentenstad. De huidige monumentenverordening stamt uit 2001 en voldoet niet meer. Ik ben dan ook blij dat we een nieuwe verordening hebben, die niet alleen aansluit op nieuwe wetgeving maar is ook toegespitst op de eisen die Hilversum aan haar monumenten stelt."

Voorbescherming
De kern van deze verordening is de bescherming van monumenten en stadsgezichten én het behoud van die monumentale waarden, zo legt de wethouder uit. De mogelijkheid om gemeentelijke stadsgezichten te beschermen is overigens nieuw. Om behoud te waarborgen en ernstige verwaarlozing te voorkomen geldt voor monumenten een instandhoudingsplicht. Er is een vergunning nodig voor wijzigingen, waartoe ook restauratie behoort. "Het college kan binnen de kaders van deze verordening nadere onderzoeken vragen en nadere eisen stellen. En als we monumenten gaan aanwijzen vallen deze monumenten, voordat we het besluit nemen, vanwege de voorbescherming al onder de regels van de monumentenverordening", aldus Van Vroonhoven.

Jonge monumentenstad
Hilversum profileerde zich vorig jaar, tijdens het Dudokjaar, als jonge monumentenstad.  

Uit de krant