<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Rick Mandoeng
Foto: Rick Mandoeng

BN'ers nemen revanche op fototentoonstelling PS Camera

  Cultureel

HILVERSUM - Als het moest, kroop paparazzofotograaf Joop van Tellingen in een vuilnisbak om dat ene plaatje van een bekende Nederlander te maken. De artiesten waren niet altijd blij met de enorme telelens van Van Tellingen. Op de expositie 'PS Camera' in Museum Hilversum, neemt een aantal bekende Nederlanders revanche. "De foto's van Joop zijn op deze tentoonstelling een brug naar een breed publiek", vindt Rose Ieneke van Kalsbeek. Zij is, samen met fotograaf Koos Breukel, initiatiefnemer van 'PS Camera' die tot 11 december is te zien.

'PS Camera' wordt gevormd door dertig Nederlandse fotografen die een koppel vormen met een overleden fotograaf. Met de fotocamera waarmee de overleden fotograaf zijn foto's schoot, maakten fotografen van nu de foto's. Zo kreeg Erik Kessels de camera van Joop van Tellingen in handen en liet Jack Spijkerman, Paul de Leeuw, Eva Jinek, Sacha de Boer, Harry Slinger en Bonnie St. Claire hiermee een zelfportret maken.

Interessant
Hij vroeg deze door Van Tellingen veel gefotografeerde Nederlanders hoe zij op de foto hadden gewild als zij in de schoenen van de paparazzofotograaf hadden gestaan en de coachte de BN'ers. "Bijna iedereen vindt deze foto's interessant", weet Van Kalsbeek. "Van iemand die nauwelijks iets om fotografie geeft tot iemand die zich er helemaal in onderdompelt. Deze serie van Erik Kessels slaat een grappige brug tussen deze twee groepen."

Aandachtstrekker
Niet alleen de foto's trekken de aandacht, de toestellen van weleer doen dat ook. Zoals de zelfgebouwde houten camera van Jacob Olie Jbz, die hij vermoedelijk rond 1860 bouwde en waarmee hij een zelfportret maakte dat te zien is in het museum. Een andere aandachtstrekker is de panoramacamera van Frits J. Rotgans. Met dit indrukwekkende apparaat legde hij de wederopbouw van Rotterdam vast.


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>