Afbeelding
Foto: Museum Hilversum

Monumenteigenaren kunnen gunstig lenen

Cultureel

HILVERSUM - Bezitters van gemeentelijke monumenten kunnen straks tegen lage rente lenen bij de gemeenten. Het college van B en W wil hiermee de restauraties van monumenten stimuleren. 

De naam is Hilversums Restauratiefonds (HRF) ingesteld. Het HRF is bedoeld om restauraties van gemeentelijke monumenten te stimuleren door het verstrekken van leningen tegen een lage rente. Om het HRF te vullen stelt het college aan de gemeenteraad voor een startkapitaal van € 500.000 beschikbaar te stellen. Het fonds is revolverend. Dit betekent dat de rente en de aflossingen weer teruggestort worden in het fonds zodat andere monumenteneigenaren hier weer gebruik van kunnen maken. Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen tussen de € 10.000 tot € 150.000 lenen.

De gemeente werkt in de uitvoering samen met het Nationaal Restauratiefonds (NRF). Het NRF gaat de leningen verstrekken. Dit fonds heeft al dertig jaar ervaring in het financieren van monumenten. Hilversum volgt met dit restauratiefonds Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Schiedam, Moerdijk, Deventer, Leeuwarden, Dordrecht, Bergen, Maastricht.

De subsidiemogelijkheid blijft bestaan maar is anders ingericht. De subsidie bedraagt maximaal € 10.000 en wordt onder meer ingezet voor onderzoek, inspectie door de Monumentenwacht en restauratiewerkzaamheden van geringe omvang. Het college vraagt aan de gemeenteraad 161.000 voor subsidies voor gemeentelijke monumenten beschikbaar te stellen. Jaarlijks levert de gemeente ook een bijdrage aan de restauratie van rijksmonumenten. Het college stelt de raad voor hiervoor 50.000 beschikbaar te stellen.

Uit de krant