Als het GAK-gebouw een meer open karakter krijgt met een nieuwe entree à la Mout dan komt het pand beter uit de verf.
Als het GAK-gebouw een meer open karakter krijgt met een nieuwe entree à la Mout dan komt het pand beter uit de verf. (Foto: HKU)

De vele mogelijkheden van een al afgeschreven pand

  Cultureel

HILVERSUM "Het GAK-gebouw heeft ontzettend veel potentie." Deze opmerking van drie HKU-studentes druist volledig in tegen de Hilversumse opvatting. Als straks de plannen voor het Stationsgebied op groen staan, dan gaat dit pand als eerste tegen de vlakte, zo is de stelling. Dat is niet nodig. Met een kleine investering is de creatie van architect Onno Greiner heel goed te behouden én zijn veel lokale ambities te realiseren.

Rücksichtslos de sloopkogel door het pand halen is wat Erfgoedvereniging Heemschut betreft een voorbarige én kostbare conclusie. Veel wenkbrauwen zullen gefronst worden, maar de erfgoedclub ziet het pand van Greiner als een architectonisch hoogstandje waar de sloophamer niet doorheen moet.

A-locatie
"In alle plannen die sinds de jaren 70 zijn gemaakt, komt het GAK-gebouw niet tot z'n recht. Je moet niet vergeten dat dit een A-locatie is, alleen de loop is er compleet uit door de fietstunnel", stelt Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Heemschut.

Second opinion
Alleen stellen dat het gebouw van architectonische en culturele waarde is, biedt te weinig overredingskracht. Laten zien hoe je het pand (deels) anders kan invullen en het daardoor aantrekkelijker en weer functioneel maken, kan wellicht wel leiden tot een second opinion.

Potentie
"We willen de gemeente wakker schudden. Het pand heeft echt heel veel potentie", stellen HKU-studentes Christel Jansen, Kelsey Floor en Esther Borren. Samen met schoolgenoten hebben de Kunst- en Economiestudenten zich sinds half september beziggehouden met de opdracht van Heemschut om te kijken wat het GAK-gebouw allemaal te bieden heeft.

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat voorop. Behoud van het pand is dat sowieso al, zegt Pfeiffer. Slopen en nieuwbouw neerzetten is altijd duurder. Het idee is onder meer om met aardwarmte te gaan werken en zonnepanelen op het dak te leggen. Het gebouw zelf moet een open gevoel krijgen met veel licht en groen. Mensen moeten weer nieuwsgierig worden.

Mout-achtig
Belangrijk aspect hierin is het opknappen van de hoofdingang. Nu zit deze verscholen achter de fietstunnel. Met een andere entree, veel glas zoals bij Mout, menen de onderzoekers dat dit weer een trekker wordt. Met andere ruiten en gewitte kozijnen oogt het gebouw ook anders.

Fietskelder
Hoe zinvol is het om een gebouw te slopen met een grote kelder op steenworp afstand van het station? En bijna naast de plek waar de gemeente een ondergrondse fietskelder wil realiseren. Dat kan ook heel goed onder het GAK-gebouw. Of er ruimte is voor 7.000 fietsen valt te betwijfelen. "Je komt een heel end." Via de fietstunnel is er eenvoudig verbinding te maken met het station. Al is het idee van de gemeente om vanuit de 'eigen' fietskelder direct naar de perrons te kunnen.

Lees verder in de digitale editie


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten