Studio 2 in Muziekcentrum van de Omroep, vorig jaar heropend, is de plek waar '2 Meter Sessies' wordt opgenomen.
Studio 2 in Muziekcentrum van de Omroep, vorig jaar heropend, is de plek waar '2 Meter Sessies' wordt opgenomen. Foto: Bastiaan Miché

'2 Meter Sessies' terug op het oude honk

Cultureel

HILVERSUM - Het muzikale programma '2 Meter Sessies' strijkt woensdag 20 december weer neer in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). De muziekshow keert terug naar de plek waar het allemaal begonnen is. Presentator Jan Douwe Kroeske ontvangt die avond in studio 2 van het gebouw aan de Heuvellaan 33 'de Joni Mitchell van de lage landen' Chantal Acda.

De Nederlands-Belgische zangeres komt naar Hilversum voor het alom bekende muziekprogramma. Kroeske ontvangt en interviewt haar in de oudste radiostudio van Nederland, die van 2013 tot en met 2016 een fikse opknapbeurt heeft gehad.

Coldplay
'2 Meter Sessies' heeft in de afgelopen drie decennia al veel waardevolle opnames van bekende muziekacs opgeleverd. Op het lijstje staan grote namen als Nirvana, Coldplay, Foo Fighters, Radiohead en recenter Fink, The Boxer Rebellion en James Vincent McMorrow.

Comeback
Precies dertig jaar geleden, in 1987, begon '2 Meter Sessies' op de nationale radio. Zes jaar later werd de overstap gemaakt naar de televisie. Het programma was bij verschillende omroepen te zien. Dat duurde tot 2003. In 2013 en 2014 maakte de muziekshow een comeback op de buis.

Online
Sinds die periode worden op regelmatige basis sessies uitgezonden op YouTube. Online is er meer te vinden op de Facebookpagina én de website van het programma.

Format
Het avontuur begon met een simpel interviewverzoek van de leden van de band Crowded House. Maar het vraaggesprek verdween al snel als sneeuw voor de zon, omdat frontman Neill Finn de studio kwam binnenlopen met zijn gitaar onder zijn arm: heel organisch was een nieuw format voor een muziekprogramma ontstaan.

Geboorteplaats
Dat was op 19 mei 1987 en dat gebeurde in de toenmalige VARA-studio, wat nu het MCO is. Dat betekent de terugkeer naar de geboorteplaats van '2 Meter Sessies'. Dit moet nu een terugkerend evenement worden in Hilversum.

Live-optreden
Het format is dat Kroeske de artiest of de band eerst aan de tand voelt. Hierna pakken de muzikanten hun instrumenten, gaan zij de studiovloer op en is het tijd om te spelen. Hun keuze uit het archief van '2 Meter Sessies' is te zien op een scherm. De bezoekers van dit live-optreden zijn tijdens de opnames aanwezig in de studio.

Kaarten
Wie hier woensdag bij wil zijn, betaalt 15 euro entree. Dat is exclusief servicekosten. Het programma gaat om 20.00 uur van start. Reserveren is mogelijk via www.mcogebouw.nl.

Uit de krant