De foto's van de BN'ers werden dinsdagavond goed bestudeerd.
De foto's van de BN'ers werden dinsdagavond goed bestudeerd. Foto: Bastiaan Miché

Het Perfecte Plaatje in Museum Hilversum

Kunst & cultuur

HILVERSUM Dat er veel belangstelling is voor fotografie bleek dinsdag wel in Museum Hilversum. De finale van 'Het Perfecte Plaatje' trok veel liefhebbers.

Verborgen talenten komen bovendrijven. Via 'Het Perfecte Plaatje' ontdekken deelnemers en kijkers de liefde voor fotografie, die William Rutten al heel lang heeft. "De kandidaten kunnen tot grote hoogte komen", stelt het jurylid tevreden. De mooiste opbrengsten van het televisieprogramma zijn tot en met 1 januari te zien in Museum Hilversum.

Dinsdagavond is het museum aan de Kerkbrink volgepakt. Ruim 200 mensen kijken naar de finale van het RTL4-programma 'Het Perfecte Plaatje'. De aanwezigen verdelen zich even voor 20.30 uur over het café en de burgemeesterszaal. Na een staartje 'Goede Tijden, Slechte Tijden' te hebben meegepikt, begint de uitzending. Hoofdvraag is: volgt Estelle Cruijff of Giel de Winter Humberto Tan op? Een uur later, als de kijker de fotografische trip van de twee overgebleven kandidaten door Peru heeft meegekregen, volgt het antwoord. Presentator Tijl Beckand dropt het verlossende woord: Estelle is de beste fotograaf van deze editie.

Echte Cruijff
"Estelle blijkt een echte Cruijff te zijn", zei Rutten in de tentoonstellingsruimte. Voordat het programma van start ging, had zij hem opgebeld met de vraag of zij langs mocht komen in zijn studio, want ze had wat tips en adviezen nodig. Volgens de fotograaf uit 's-Graveland begon Cruijff echt vanaf nul. "Ze wist net hoe ze de camera aankreeg. Ik dacht: die zie ik nooit meer terug, maar al gauw hoorde ik verhalen dat zij aan het fotograferen was in de stad, op Ibiza, overal eigenlijk", vertelde hij de aanwezigen.

Wat Rutten betreft is de winnares het bewijs dat fotograferen te leren is. Met haar fanatisme, doorzettingsvermogen en het aannemen van adviezen heeft zij vriend en vijand verrast, inclusief Rutten. "Dit programma heeft heel veel creativiteit losgemaakt die verslavend is. Ik ben het fotograferen echt leuk gaan vinden. Ik ga er 100 procent mee door", aldus de winnares. Haar serie die ze in Peru heeft geschoten, staat nu in de nieuwe National Geographic Traveler. Een volgende opdrachtgever heeft zich al gemeld.

Publiekstrekker
Museumdirecteur Stef van Breugel loopt rond als een blij man. De tentoonstelling van 'Het Perfecte Plaatje' is een soort kerstcadeau voor het museum. "Het is een echte publiekstrekker", zegt hij. "De expositie trekt massa's mensen die normaliter niet naar het museum zouden komen, om hier de schoonheid van de foto's en het gebouw zien." Zo veel mogelijk mensen overtuigen van hoe mooi fotografie is, is ook de boodschap van Rutten. "Het is een geweldig vak, want dat is het ook echt. Er is niks leukers dan fotograferen."

Uit de krant