De Hongaarse fotograaf Bencé Maté is met deze foto van de zebra's in de prijzen gevallen.
De Hongaarse fotograaf Bencé Maté is met deze foto van de zebra's in de prijzen gevallen. Foto: Bencé Maté

Jubileumtentoonstelling World Press opnieuw in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Na de perfecte plaatjes van acht bekende Nederlanders maakt Museum Hilversum zich nu op voor de beste kiekjes van mondiale persfotografen. Vanaf zaterdag 6 januari is de World Press Photo-tentoonstelling weer te zien in het oude raadhuis aan de Kerkbrink.

De Nederlandse organisatie van World Press Photo viert een jubileumtentoonstelling. Voor de zestigste keer is het resultaat van de grootste en belangrijkste internationale wedstrijd voor persfotografie te zien. Ook dit jaar doet de tentoonstelling Hilversum aan, zoals dat in de afgelopen jaren al het geval was. Van zaterdag 6 januari tot en met zondag 28 januari is de expositie te zien in het museum, dat gespecialiseerd is in mediakunst.

Ditmaal zijn er 45 prijswinnende foto's uit 25 landen te zien. De expositie is verdeeld in acht categorieën: dagelijks leven, hard nieuws, hedendaagse kwesties, langetermijn-projecten, natuur, mensen, reportage en sport. In elke rubriek zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend. De World Press Photo van het voorbije jaar is van de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici.

Naast de World Press Photo is ook de Digital Storytelling te zien. Dit jaar is er Nederlandse winst in de Digital Storytelling Contest. 'Future Cities' van Yvonne Brandwijk en Stephanie Bakker is een multimediaproject, dat gewijd is aan de mensen en de verhalen achter de statistieken van groei en verstedelijking in vijf van 's werelds snelst groeiende steden: Kinshasa, Lima, Yangon, Medellín en Addis Abeba. Deze wedstrijd beloont de beste vormen van visuele journalistiek die met digitale middelen zijn gemaakt.

Uit de krant