Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

GAK-gebouw geen gemeentelijk monument

Cultureel

HILVERSUM - Het verzoek om het GAK-gebouw de gemeentelijke monumentenstatus te geven is - zoals verwacht - afgewezen. De gemeente is nog altijd van plan om dit jaar het pand voor Station Hilversum te slopen. 

Erfgoedvereniging Bond Heemschut is tegen de sloop en diende daarom het verzoek in om het voormalig GAK-gebouw als gemeentelijke monument. Het college heeft op basis van het waarden- en belangenonderzoek besloten
het pand niet aan te wijzen als monument.

Het GAK-gebouw heeft architectonische en cultuurhistorische waarden. Het is karakteristiek voor de periode van het Structuralisme. Dat blijkt uit het onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. Het is destijds ontworpen als onderdeel van een stedenbouwkundig plan dat niet tot uitvoer is gekomen. "Daardoor heeft het GAK-gebouw nooit de context gekregen die bij haar ontwerp hoorde. De omgeving van het gebouw, maar ook het gebouw zelf, is sinds de bouw zodanig veranderd dat de
architectuur niet meer te beleven en te ervaren is", aldus de gemeente in een persbericht. 

Het college heeft voorafgaand aan dit besluit advies gevraagd aan de welstandcommissie. Deze adviseert om het pand niet te beschermen. Op het collegebesluit kan Heemschut binnen zes weken een bezwaar indienen.

De gemeente Hilversum wil van het stationsgebied een welkome entree van de stad maken. Al enige jaren is zij bezig met een visie op dit gebied. In de nieuwe plannen is geen ruimte voor het GAK-gebouw. Daarom kocht de gemeente het pand ruim een jaar terug voor vijf miljoen euro om de sloop mogelijk te maken. Die sloop moet - als het aan het college ligt - liever vandaag dan morgen starten.

Uit de krant