Arthur Graag tijdens de bijeenkomst op de Kerkbrink vrijdagmiddag.
Arthur Graag tijdens de bijeenkomst op de Kerkbrink vrijdagmiddag. Foto: Bastiaan Miché

'Als burgemeester GeenStijl verdedigt, is hij volgend jaar ook niet welkom'

Cultureel

HILVERSUM - Jammer en kinderachtig. Dat is de reactie van Arthur Graaf op het bericht van burgemeester Pieter Broertjes om uit protest niet te verschijnen op de vijfde achtereenvolgende Februaristaking in Hilversum. "Het gaat niet om mij, maar om de staking. Dat is achteraf gezien de grootste antiracistische bijeenkomst in Nederland ooit. En als de burgemeester organisaties als GeenStijl verdedigt, is hij volgend jaar ook niet welkom."

De bijeenkomst maandag was georganiseerd door de Bond van Antifascisten (waar Graaff lid van is), de SP Hilversum en de FNV. Met de gemeente Hilversum en de joodse gemeenschap waren er in aanloop naar de manifestatie wel gesprekken, maar - meldt de gemeente op Twitter - "met het AFVN is het niet gelukt om tot een gezamenlijk programma te komen".

De bijeenkomst pal voor Museum Hilversum - waar een herinneringsplaquette werd onthuld - had veel weg van een protestbijeenkomst tegen racisme. "Ook nu blijkt het nodig steeds weer op te komen voor minderheden, die altijd weer bedreigd worden door groepen als de PVV, Pegida of ander extreemrechts", aldus Graaff. "De opkomst van deze groepen baart ons grote zorgen."
Om die reden waren Powned, GeenStijl, WNL, The Daily Standard en The Post Online niet welkom. Volgens de in Bussum woonachtige Graaff zijn dit geen media, maar propaganda-organisaties die geen hoor en wederhoor toepassen en een vervuiling zijn voor de journalistiek. Broertjes schreef daarom via Twitter uit protest niet naar de Kerkbrink te komen. Hij kreeg daarbij steun van secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Uit de krant