Roland Velthuyse.
Roland Velthuyse. Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe eigenaar Zonnestraal: 'Oude glorie terugbrengen'

Cultureel

HILVERSUM - "We laten Zonnestraal stralen", zegt wethouder Willem van der Spek van Wonen woensdag bij de officiële overdracht van Landgoed Zonnestraal aan Óbidos/Hilversum B.V. Maar hoe het voormalige, door Duiker en Bijvoet ontworpen, sanatorium er over enkele jaren bij ligt, is nu nog de grote vraag.

De gesprekken tussen de betrokken partijen - de Alliantie (nu oud-eigenaar), de gemeente Hilversum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de nieuwe eigenaar - duurden lang. Of, zoals directeur Joan van der Burgt van de Alliantie verwoordt, "er ging een zorgvuldige procedure aan vooraf". Maar, vervolgt zij, met deze deal is de toekomst van het landgoed geborgd, ook wat betreft de weg naar de Unesco-nominatie.

Het officiële handelingsmoment vindt plaats in de kleine ruimte die in een ver verleden diende als ziekenzaal voor de zwaarste gevallen van tuberculose. Directeur Roland Velthuyse van Óbidos geeft tijdens de rondleiding die volgt toe dat er tijdens de maar liefst twee jaar durende periode van praten weleens twijfels waren. "Niet over het landgoed, wel over het traject", vertelt hij. "Het lange wachten was weleens frustrerend. Het was vaak een heel karwei om alle betrokkenen bij elkaar aan tafel te krijgen."

De vastgoedontwikkelaar heeft het landgoed voor 6,75 miljoen euro gekocht, bevestigt Velthuyse. Dat het zo lang duurde voordat er een deal was, had vooral te maken met de betalingen voor het al tien jaar leegstaande Dresselhuyspaviljoen.

Deze ruimte krijgt de eerstvolgende periode de meeste prioriteit. Het is de bedoeling dat hier kantoorruimtes komen voor kleine bedrijven of zzp'ers. "Omdat het zo lang leeg heeft gestaan, heeft het bos het gebouw overgenomen. Het is nu aan ons om de oude glorie terug te brengen."

Voor de overige gebouwen is er nog geen uitgewerkt plan, hooguit een visie, aldus Velthuyse.
 

Uit de krant