Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Nieuw MCO-project om rijke geschiedenis te benadrukken

Cultureel

HILVERSUM - Met eigen ogen constateerde wethouder Willem van der Spek dat herstelwerk van het tegeltableau op het gebouw van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) nodig is.

Vooral de kleuren blauw en rood in het ontwerp van Bart van der Leck zijn verbleekt, zag de bestuurder afgelopen week van dichtbij op de steiger. Nu moet er uitsluitsel komen of de restauratie daadwerkelijk door kan gaan.

Zo veel mogelijk elementen van het gebouw - dat in 2019 negentig jaar bestaat - terugbrengen in originele staat, is het devies van het MCO. Manager Rogier Hageman vertelt, vlak voor het startsein van het restauratieonderzoek, dat er een beweging is ingezet om de monumentale waarde van het pand en de geschiedenis daarvan te benadrukken.

Meest sprekende voorbeeld is de opknapbeurt van Studio 2 in 2016, de oudste radiostudio van Nederland. In dat kader past ook het digitaliseren van de enorme collecte bladmuziek, die tot aan vorig jaar lag te verstoffen in de kelder van de Heuvellaan 33.

Nu moet onderzoek uitwijzen of het tegeltableau van De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck (1876-1958), dat hij ontwierp in opdracht van de Vara, het volgende restauratieproject is. Dit kunstwerk bestaat uit tegels in blauw, geel, rood, zwart en gebroken wit en is behoorlijk verscholen op het MCO-gebouw.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant