Foto: Karin van Leeuwen

Waarom heeft Hilversum als enige gemeente een vierkante televisietoren?

  Historie

HILVERSUM Met een sierlijke zwaai stapt Pieter Hoogenraad op zijn Gazelle. De gids van Fietsgilde 't Gooi rijdt voorop en wordt gevolgd door vier deelnemers. Hij stopt voor het kleurrijke Beeld en Geluid. Vertelt dat er tweeëntwintighonderd platen op het gebouw hangen. Op deze glazen panelen zijn televisie- en filmbeelden te zien. "Hier zien jullie de gouden koets," wijst Hoogenraad aan.

De meningen over het gebouw zijn verdeeld. Als dit kunst is, dan heeft het z'n doel gemist, vindt Rolf, een van de deelnemers. Het markante gebouw is het startpunt van de fietstocht Omroepgeschiedenis.

Hoogenraad lepelt de nog jonge geschiedenis ervan met gemak op. Wordt onderbroken door een automobilist die stopt en zijn raampje opendoet. "Hee Pieter," zwaait hij joviaal. Het is een vaste deelnemer van de fietstochten. Maar vandaag even niet. "Fijne zondag verder. Volgende keer ben ik er weer bij," belooft de groene Volvorijder en geeft een dot gas. Ja, beaamt de Gildegids, de tochten als worden gefietst door een harde kern.

Deze zondag, de dag van een ritje langs de omroep, niet. Bijna alle deelnemers gaan voor de eerste keer mee. "Ik las in de krant over het Fietsgilde en deze tocht. Ik woon al jaren in Hilversum, maar heb hier nog nooit meegefietst," bekent Jan-Kees. Best gek, vindt hij, want hij samen met Rolf op vakantie is boekt hij altijd ritjes op de stalen ros. "We zijn onlangs in Nice geweest. Doen we ook een fietstocht. Je ziet gelijk zoveel van de stad."

Lees verder in de digitale editie


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten