Foto: Bob Awick

Gooise Nederlands-Indië herdenking op Noorderbegraafplaats

  Historie

HILVERSUM - De Noorderbegraafplaats in Hilversum is komende dinsdag, 15 augustus, opnieuw het decor van de regionale herdenking Nederlands-Indië. Er zijn meerdere toespraken, onder meer door burgemeester Joan de Zwart van Blaricum, en muziek door Mylène Hanson onder begeleiding van Maurice Rugebregt.

Ieder jaar op 15 augustus herdenkt Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op deze datum in 1945 capituleerde Japan. Daarmee kwam er een einde aan de oorlog in Zuidoost-Azië. Op deze dag worden alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië gedurende de Tweede Wereldoorlog herdacht.

In de gemeente Hilversum hield de werkgroep herdenking 15 augustus 1945 jaarlijks een lokale Indië-herdenking. Vanaf 2015 is deze lokale herdenking uitgebreid tot een regionale herdenking voor alle omliggende gemeenten en hun inwoners.

15 Augustus is een belangrijke dag. Het is een dag die vraagt om een nader stilstaan ter nagedachtenis van de vele slachtoffers die tijdens de Japanse bezetting zijn gevallen. Maar ook om te herdenken dat direct daarna, in plaats van een periode van bevrijding er voor vele Indische Nederlanders en Molukkers een zware periode aanbrak. Het was de Bersiap, een periode met karakter van een traumatische burgeroorlog als gevolg van het ontwaakte Indonesische nationalisme.

De herdenkingsbijeenkomst is dinsdag van 15.00 tot 16.00 uur aan de Noorderbegraafplaats aan de Laan 1940-1945 2 in Hilversum.


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten