Kees (1947) en Thom Verweij (1949) uit Hilversum voelen zich nog steeds erfgooiers.
Kees (1947) en Thom Verweij (1949) uit Hilversum voelen zich nog steeds erfgooiers. Foto: Koos Breukel

'Heel veel mensen uit 't Gooi voelen zich nog steeds erfgooier'

Cultureel

HILVERSUM - Een echt feest der herkenning. Zo valt het nieuwe boek 'Erfgooiers geportretteerd' wel te omschrijven... tenminste als je enigszins bekend bent met de geschiedenis van de streek. Vele markante koppen, afstammelingen van erfgooiers, zijn door de bekende fotograaf Koos Breukel op de foto gezet. Gewoon zoals ze zijn, zonder opsmuk. Maar allemaal trots op hun afkomst.

Efgooiers zijn Gooise boeren die samen de gebruiksrechten hadden van de weilanden, bossen en jachtvelden. Die rechten overerfden van vader op zoon. Om hun gebruiksrechten te beschermen én opdat alleen erfgooiers die uitoefenden, richtten zij begin 15de eeuw een agrarische belangenorganisatie op: Stad en Lande van Gooiland. Tot diep in de 20ste eeuw bleef de organisatie overeind, maar onder druk van woningnood en door het afnemende boerenbedrijf kwam er uiteindelijk een einde aan.

Namen zoals De Gooijer, Calis, Kos, Majoor, Vos en Smit zijn verweven met de omgeving. De Hilversumse historicus Anton Kos, zelf ook afstammeling van de erfgooiers en afkomstig uit Huizen, is al jaren geïnteresseerd in de erfgooiers. Niet eens zozeer vanuit zijn eigen familiehistorie, als wel vanuit zijn enthousiasme voor de middeleeuwen en voor wat er in zijn leefomgeving speelt. Nu verschijnt dan zijn vierde boek over de erfgooiers.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant