Erfgoedvereniging naar rechter voor behoud GAK-gebouw
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Hoe lang is het nog wachten op de sloop van dit pand?
Hoe lang is het nog wachten op de sloop van dit pand? (Foto: Bastiaan Miché)

Erfgoedvereniging naar rechter voor behoud GAK-gebouw

  Historie

HILVERSUM - Het laatste woord over de sloop van het voormalige GAK-gebouw is nog niet gezegd. Erfgoedvereniging Bond Heemschut stapt namelijk naar de rechter. Zij vindt dat het pand aan het Stationsplein behouden moet blijven voor Hilversum.

Vorige week werd bekend dat de erfgoedvereniging een verzoek had neergelegd om het leegstaande gebouw de gemeentelijke monumentenstatus te geven. Daar kwam een negatief advies op van de Commissie Welstand en Monumenten.

Die concludeerde dat de stedenbouwkundige en architectonische samenhang met de omliggende bebouwing totaal is verdwenen. Volgens de Monumentencommissie heeft het oude GAK-kantoor de betekenis voor de stad verloren en staat het zelfs nieuwe ontwikkelingen in de weg.

Het college van burgemeester en wethouders heeft na het gedane waarden- en belangenonderzoek besloten het pand, dat de gemeente eind 2016 kocht, niet de monumentenstatus toe te wijzen. Dat het gemeentebestuur de conclusie overnam van de Monumentencommissie was allesbehalve verrassend. Zij wil net zoals de politiek en vele Hilversummers dat het pand, dat ook bekend staat als 'het lelijkste gebouw van Hilversum', verdwijnt.

"Ik kijk daar elke dag op uit, want ik woon ernaast. Het is gewoon een grote klomp massieve steen die niet meer past in de plannen die de gemeente Hilversum heeft gemaakt. We willen een groene loper maken van het station naar het centrum en dan zit het gebouw daar in de weg", aldus burgemeester Pieter Broertjes in 'Het gesprek met', het programma van deze krant en GooiTV.

Heemschut vindt de creatie van architect Onno Greiner belangrijke architectuurhistorische waarde hebben. Daarnaast is de erfgoedvereniging van mening dat het pand wel degelijk is te integreren in de plannen voor het Stationsgebied.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>