De poorten van het asielzoekerscentrum op Crailo sluiten 1 november.
De poorten van het asielzoekerscentrum op Crailo sluiten 1 november.

Bewoners asielzoekerscentrum vertrokken

Human Interest

HILVERSUM - Het is over en uit met AZC Laren. De vluchtelingenopvang op Crailo sluit op 1 november haar deuren en vanmiddag vertrokken de laatste bewoners naar het Asielzoekerscentrum in Almere.

De bewoners werden vanmiddag uitgezwaaid door medewerkers van het COA en door de vele vrijwilligers die het afgelopen jaar actief waren in het centrum. Ook de Larense burgemeester Elbert Roest was er aanwezig.

Sfeer
"De sfeer in de groep was opgewekt. De meeste statushouders hebben inmiddels een woning toegewezen gekregen. De anderen hebben goede hoop binnenkort een woning te krijgen. Enkele mensen zijn nog in afwachting van hun verblijfsstatus", meldt de website van de gemeente Laren.

De Larense burgemeester: "Ik sta hier met gemengde gevoelens. De vroegtijdige sluiting van het centrum is door de raad van Laren unaniem ongewenst, maar we nemen ook hartelijk afscheid van een groep mensen die veel heeft meegemaakt."

Vrijwilligers
"Veel vrijwilligers hebben zich het afgelopen jaar met hart en ziel ingezet op Crailo. Daarvoor wil ik hen hartelijk bedanken. Ik hoop dat zij zich actief blijven inzetten om statushouders te begeleiden bij hun inburgering in de samenleving."

De gebouwen zullen leeg opgeleverd worden en de provincie heeft aangegeven de ontwikkeling van het terrein weer op te gaan pakken. Binnen enkele jaren zou er een nieuwe bestemming aan worden gegeven.

Vergoeding
De gemeente Laren wacht nog op de beslissing van het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) of er een vergoeding komt voor de al gemaakte kosten. Enkele andere gemeenten die hetzelfde meemaakten, hebben al besloten een schadevergoeding te gaan eisen.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland Politiek 20 mei, 07:00
Afbeelding
Na steekincident opgepakte Hilversummer (17) langer vast Politie 19 mei, 20:29
Afbeelding
Nog geen arrestaties na vondst ‘foute winkel’ Lijsterweg Politie 19 mei, 17:45
Afbeelding
Chaos bij spoorwegovergangen in Hilversum door storing op spoor 112 19 mei, 17:09
Afbeelding
Voedselbank Gooi & Omstreken hielp al meer dan honderd gezinnen uit Oekraïne Mensen 19 mei, 15:00
Afbeelding
'100 jaar geleden werd het Leger niet altijd met open armen ontvangen' Bijzondere activiteiten tijdens jubileumjaar Leger des Heils Hilversum Mensen 19 mei, 14:00
Afbeelding
'Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken' Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht Mensen 19 mei, 10:00
Afbeelding
Zorgen bij Gooise burgemeesters over tekort aan agenten in Midden-Nederland Politie 19 mei, 07:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief