Volgens SP-fractiemedewerker Juri Sampieri Bjornsson is lenen onder jongeren een grap geworden.
Volgens SP-fractiemedewerker Juri Sampieri Bjornsson is lenen onder jongeren een grap geworden.

SP: 'Kom met actieplan 'Jongeren en Schuld''

Mensen

HILVERSUM - Hoeveel jongeren in Hilversum hebben te maken met schulden? Uit een schatting gemaakt door de SP gaat het om zo'n 2.000 jongeren, maar goed in kaart is de omvang van dit probleem niet. Daarom roept de partij het nieuwe, nu nog te vormen, college op om met een actieplan te komen.

"Lenen is zo normaal geworden. Onder jongeren is dat echt bijna een grap geworden. Het is lenen tot het maximum. Veel van dat geleende geld wordt ook verkwanseld met totaal geen idee voor de toekomst. Het is van: we zien het wel over tien jaar", zo schetst SP-fractiemedewerker Juri Sampieri Bjornsson.

Onderschatting van de studieschulden is een van de oorzaken dat jongeren (tot 27 jaar) financieel in de knoop komen. Impulsief bestedingsgedrag en ingrijpende gebeurtenissen in combinatie met een laag inkomen en gebrekkig financieel inzicht zijn de andere twee hoofdfactoren.

Schulden onder jongeren is een ernstig probleem, en in Hilversum is geen idee van de omvang. Volgens Sampieri Bjornsson wordt deze problematiek door het nog zittende gemeentebestuur gebagatelliseerd. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant