Maandag was de aftrap van het project 'My Story' op het Media Park.
Maandag was de aftrap van het project 'My Story' op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

Statushouders geven in 'My Story' boodschap mee in hun smartphonefilms

Mensen

HILVERSUM - Acht statushouders vertellen hun verhaal met een korte film die zij met hun mobiele telefoon maken. Het sociaal-maatschappelijke project 'My Story' is bedoeld om jonge talent zich verder te laten ontwikkelen en te introduceren bij bedrijven op het Mediapark, waar zij wellicht een stageplek kunnen verdienen.

Omdat het mes aan meerdere kanten snijdt, kunnen de initiatiefnemers onder meer rekenen op steun van de gemeente Hilversum.

Vorig jaar stonden de Mobile Movies Days, een initiatief van regisseur en producer Ruud van Gessel, voor het eerst op het programma van de Dutch Media Week. Museum Hilversum is de plek waar de met smartphones gemaakte films te zien zijn.

Tijdens de komende editie keert dit onderdeel terug, met 'My Story' als bijzonder hoofdstuk. In samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland heeft Van Gessel acht statushouders, afkomstig uit het Midden-Oosten en Afrika, gescout die hun verhaal met boodschap gaan verfilmen met hun mobiel. "Ieder verhaal heeft zijn eigen boodschap en iedereen bepaalt zelf hoe hij zijn verhaal wil vertellen", legt hij uit.

"Voor mij is het belangrijk te laten zien waarom ik hier ben", zegt Majd Sardene uit Syrië. "Ik ben hier niet om te profiteren van het systeem. Ik ben gevlucht uit mijn land zodat ik veilig ben."

Zijn landgenoot Nabil Alaydi heeft een andere boodschap. De natuurkundeleraar wil Nederland met zijn film laten weten wat de staat van het onderwijs is in zijn land. Door de situatie in het land krijgen de kinderen geen of nauwelijks onderwijs, maar een educatie hebben zij wel nodig. Daar is hulp bij nodig, is zijn oproep.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant