José Salvado (links) en hardloopcoach Bakari van Garderen bereiden zich voor op de marathon van eind oktober.
José Salvado (links) en hardloopcoach Bakari van Garderen bereiden zich voor op de marathon van eind oktober. Foto: Bastiaan Miché

'Je merkt pas hoe sterk je bent als je echt geen keus meer hebt'

Mensen

HILVERSUM - Een ernstig ongeval met de open haard kostte José Salvado bijna het leven. Zijn overlevingskansen waren gering, aldus de artsen. Twee weken lag de ernstig verbrande Hilversummer in coma. Nu, na ruim een half jaar waarin hij opnieuw heeft moeten leren lopen en iedereen verbaasd heeft met zijn mentale kracht, is hij bezig met zijn droom: binnen een jaar na het ongeluk een marathon lopen.

Aan de tuintafel zit een opgewekte man. Hij praat ronduit over het ernstige ongeval dat hem eind oktober vorig jaar bijna zijn leven kostte en over de strijd die hij sindsdien heeft geleverd. De gevolgen van het in brand staan zijn duidelijk zichtbaar op zijn armen en benen. Meer dan 40 procent van zijn huid is weggebrand.

Verhullen doet Salvado de brandwonden niet. Hij draagt gewoon een T-shirt. Wat er is gebeurd, heeft hij een plek kunnen geven. Zo spreekt hij er ook over. "Ik heb het moeten accepteren. Je moet ook verder. Ik was alleen niet bereid om me erbij neer te leggen dat ik niet meer kon lopen of rennen", klinkt het klip-en-klaar.

Op 28 oktober loopt hij de marathon van Venetië. Binnen een jaar loopt hij samen met zijn vrouw Meike dan de 42,195 kilometer. Hij spreekt over zijn 'anniversary' (verjaardag) van het ongeluk. Het tekent zijn mentale weerbaarheid. Dat is er een van een langeafstandloper: de pijn verdragen, doorgaan tot het einde waar de beloning wacht. Diezelfde instelling heeft Salvado er doorheen gesleept. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant