De Groest op een zaterdagavond.
De Groest op een zaterdagavond. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

Clubgangers in Hilversum dol op drank, tabak en drugs

Mensen

HILVERSUM - Clubgangers in Hilversum roken en drinken massaal en zijn ook niet vies van een jointje of zelfs ecstacy en cocaïne. Dat blijkt uit het zogenaamde Antenne onderzoek op de Groest.

Een paar cijfers op een rijtje. Van de ondervraagde clubgangers drinkt vrijwel iedereen gemiddeld zes glazen alchohol per 'drinkdag', drie kwart van de mensen rookt en 83 procent heeft ooit weleens geblowd. Verder heeft de helft van de uitgaanders weleens lachgas gebruikt en vier op de tien hebben ervaring met ecstacy.

“Je kan schrikken van deze cijfers maar het gaat om een specifieke, jonge groep die veel uitgaat en eerder bereid is te experimenteren. Landelijk genomen komen de cijfers redelijk overeen. Wat vervolgens niet zegt dat we er niks mee moeten", zegt projectleider van de preventieafdeling Jellinek in Gooi en Vechtstreek, Jacqueline Krouwel. "Mensen die uitgaan gebruiken wat meer dan anderen, hebben een andere kick. Al zeg ik niet dat het meevalt."

Antenne, een jaarlijks onderzoek naar ontwikkelingen in middelengebruik onder jongeren en jongvolwassenen, vormt een onderdeel van de aanpak van alcohol en middelengebruik van Jellinek in samenwerking met de GGD en regiogemeenten. In Amsterdam wordt het onderzoek al ongeveer 25 jaar uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Jellinek Preventie.

In het najaar van 2017 was voor het eerst de Gooi en Vechtstreek - en dan in het bijzonder Hilversum - aan de beurt. Zeven avonden bezochten de onderzoekers de verschillende clubs op de Groest en stelden vragen aan bezoekers. Uiteindelijk vulden op de avond zelf zo'n 500 ondervraagden een korte vragenlijst in en de dag erna vulden 155 van hen een uitgebreidere vragenlijst in.

Gemiddeld zijn ze 21 jaar; de jongste is 15, de oudste 58. Ongeveer drie kwart is student en een kleiner aantal is scholier. De meesten wonen in Hilversum of in een andere gemeente in de Gooi en Vechtstreek. Achttien procent kwam van buiten het Gooi.

De cijfers: vrijwel alle clubgangers dronken de afgelopen maand alcohol (96 procent). Gemiddeld drinken zij dan zes glazen op een 'drinkdag': jongens meer dan meisjes, en jongeren onder de twintig en begin-twintigers meer dan vijfentwintig-plussers. Indrinken is ook eerder regel dan uitzondering, gemiddeld vijf glazen.
En een forse meerderheid van de ondervraagden heeft weleens gerookt. Twee op de drie hebben ook in de laatste maand nog gerookt en een op de drie deed dat dagelijks. Cannabis (hasj en wiet) staat op de derde plaats.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant