Stille tocht voor Dascha in centrum Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
René Graafsma dinsdagavond voor het politiebureau.
René Graafsma dinsdagavond voor het politiebureau. (Foto's: Bastiaan Miché)

Stille tocht voor Dascha in centrum Hilversum

  Mensen

HILVERSUM - Het dramatische verhaal over Dascha Graafsma, het meisje dat in novemer 2015 door een trein werd aangereden, krijgt zondag een nieuw hoofdstuk. Om 15.00 uur is er een stille tocht in het centrum van Hilversum. 

Start en finish zijn op de Kerkbrink. Belangstellenden lopen langs enkele plekken waar Dascha mogelijk die paar uur voor haar dood ook is geweest. 

Aanleiding voor dit initiatief is de strijd van vader René Graafsma om toch aan de camerabeelden te komen waarop zijn dochter een paar uur voordat ze werd aangereden te zien is. Sinds dinsdag zit hij al op het politiebureau aan de Groest. Hij vertrekt pas, zegt hij, als hij de beelden meekrijgt en het eerder al ingestelde Team Dascha Onderzoek (onder leiding van Joey Roelofs) deze mag onderzoeken. 

De familie gelooft namelijk niets van de razendsnel getrokken conclusie van het Openbaar Ministerie dat Dascha zelfmoord pleegde. Bovendien is er, aldus de familie, nauwelijks onderzoek geweest en zijn er feiten genegeerd. Het OM ontkent dat en stelt dat de familie de beelden wel mag zien. Maar alleen voor rouwverwerking en zeker niet voor eigen onderzoek. 

Tijdens een gesprek donderdagmorgen tussen Graafsma en Roelofs aan de ene kant en een vertegenwoordiger van het OM aan de andere kant werd duidelijk dat beide partijen nog altijd lijnrecht tegenover elkaar staan. Graafsma zal daarom, zegt hij, doorgaan met zijn actie en is niet van plan om het politiebureau te verlaten. Al twee nachten slaapt hij daar op een houten bankje. Mensen die hem steunen, zorgen goed voor hem, zegt hij. "Ik kom niets tekort."

De online petitie waarop Graafsma het OM oproept de beelden te overhandigen, is inmiddels bijna 10.000 keer ondertekend. Wanneer de teller op 40.000 staat, wordt deze aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Voor het politiebureau worden onder meer bloemen neergelegd. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>