Team Dascha Onderzoek mag beelden zien
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Team Dascha Onderzoek mag beelden zien

  Mensen

HILVERSUM - Hij verbleef er drie dagen en nachten voor op het politiebureau aan de Groest, maar het was het allemaal waard. René Graafsma en het Team Dascha Onderzoek (TDO) mogen de camerabeelden van de laatste uren van de in 2015 omgekomen Dascha (16) onbeperkt inzien.

Dat vertelt Graafsma donderdagmorgen. "Er is een deal", om daaraan toe te voegen dat er later vandaag een persbericht komt. Donderdagavond kwamen TDO en het Openbaar Ministerie na lang onderhandelen tot een akkoord. Dat houdt in dat TDO de beelden onbeperkt mag inzien, maar alleen op het politiebureau in Hilversum en niet daarbuiten.

Daardoor komt er een einde aan het conflict tussen beide partijen en kon Graafsma - die twee nachten achtereen op een houten bankje in het politiebureau sliep - afgelopen nacht weer in zijn eigen bed slapen. 

Dascha Graafsma overleed in november 2015 nadat zij was aangereden door een trein. Daarvoor was zij bij een 16plus-feest in het centrum van Hilversum. Uren later werd zij bij het spoor bij de Maartdendijkseweg dood aangetroffen. Volgens het OM was er sprake van zelfmoord. De familie dacht daar anders over en wilde de beschikbare camerabeelden daarom zelf bestuderen. 

Geen aanwzijzingen
Het OM bleef afgelopen week - toen bekend werd dat Graafsma zich meldde op het politiebureau - bij de stelling dat er uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek is gedaan naar de dood van Dascha. Daarnaast heeft het NFI toxicologisch onderzoek verricht. "In dit onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat er sprake was van een misdrijf. Dit is destijds in een persoonlijk gesprek toegelicht aan de familie. Daarnaast hebben de nabestaanden twee maal inzage gehad in het papieren dossier."

Rouwverwerking
Daarnaast bleef het OM bij de gedachte dat de familie het complete dossier wel mag inzien voor rouwverwerking, maar niet voor eigen onderzoek. "Dat het dossier niet verstrekt wordt - maar alleen kan worden ingezien - heeft te maken met de privacy van personen die in het dossier voorkomen en met het gegeven dat de verklaringen en beelden gegeven zijn aan de politie en het OM ten behoeve van het onderzoek naar de dood van Dascha. Het staat het OM niet vrij om deze informatie te verstrekken."

Hoewel het OM de afspraak bevestigt, benadrukt een woordvoerder dat de beelden ook nu alleen mogen worden bekeken voor rouwverwerking. En dus niet voor onderzoek. Het enige verschil is dat Graafsma nu wél een 'adviseur' (vertegenwoordigers dus van TDO, red.) mee mag nemen. Maar de beelden verstrekken zal niet gebeuren. Dat mag juridisch ook niet. 

De stille tocht voor Dascha die zondagmiddag in Hilversum gepland stond, gaat nu niet door. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>