Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Minister Hugo de Jonge praat in Hilversum over bestrijden van eenzaamheid

Mensen

HILVERSUM - Eenzaamheid is moeilijk te doorbreken. Volgens minister Hugo de Jonge gaat het om versterking van het samenleven. Mensen moeten (weer) leren om betekenisvolle relaties met elkaar aan te gaan in deze maatschappij waar iedereen langs en om elkaar heen raast. Dat zei hij afgelopen week tijdens de door CDA Hilversum georganiseerde thema-avond 'Samen tegen eenzaamheid'.

Te pas en te onpas duiken verhalen op van eenzame mensen of van mensen die niet gemist worden. Toen De Jonge namens het CDA wethouder was in Rotterdam opende zo'n geval zijn ogen. Mevrouw De Bruin lag tien jaar lang dood in haar woning. Niemand was het opgevallen. Een decennium lang was zij niet gemist.

Dat was in 2013 voor de politicus de aanleiding om onderzoek te laten doen. Hoe kunnen dit soort situaties voorkomen worden en hoe vaak komt dit nu voor? En hoe is het gesteld met de eenzaamheidscijfers? Daaruit bleek dat de helft van de oude Rotterdammers zich eenzaam voelt. "Dan doe je iets toch niet goed", aldus de huidige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In Hilversum zijn de cijfers eveneens schrijnend, zo leidde fractiemedewerker Jacobine van Dijk de bijeenkomst in. Uit onderzoek blijkt dat 41 procent van de Hilversummers weleens eenzaam is en in 8 procent van de gevallen gaat het om ernstige eenzaamheid. Dit is een toename in vergelijking met eerdere onderzoeken. Vooraf stelde Van Dijk dat het één op de twaalf Hilversummers betreft uit alle leeftijdscategorieën. De individualisering van de maatschappij speelt hierin een grote rol. Steeds minder is er oog voor een ander. Het dorpsgevoel verdwijnt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant