'Ik wil meisjes en vrouwen duidelijk maken dat ze meer zijn dan hun lijf'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Irma (midden) overlegt met haar Feel Good-coaches Anne (links) en Monique.
Irma (midden) overlegt met haar Feel Good-coaches Anne (links) en Monique. (Foto: Karin van Leeuwen)

'Ik wil meisjes en vrouwen duidelijk maken dat ze meer zijn dan hun lijf'

  Mensen

HILVERSUM - Genomineerd worden omdat je uitblinkt in je vakgebied is een van de grootste complimenten die je kunt krijgen. Irma van de Pol (36) knikt. Zij staat in de VIVA400-lijst, een lijst met daarop vierhonderd inspirerende vrouwen die erg goed zijn in wat ze doen. "Ik start klein en verover eerst Nederland en daarna de rest van de wereld", lacht de eigenaresse van de sportschool Feel Good Studio.

Als geen ander weet ze wat het is om een haat-liefdeverhouding met je lichaam te hebben. "Ik deed toen ik eind twintig was mee aan fitnesswedstrijden en wilde de beste zijn. Ik moest en zou het mooiste lijf met het laagste vetpercentage hebben. Dat ik het daarvoor moest uithongeren en aftrainen, maakte me niets uit."

Na zo'n wedstrijd propte ze zich in de kleedkamer vol met ongezond voedsel. Het was een herhaling van zetten tot de volgende wedstrijd in zicht kwam. Tot vier keer toe kreeg ze een auto-ongeluk toen ze op weg was naar bikiniwedstrijden. Haar lijf was uitgeput, haar hersenen kregen te weinig vocht en voedingsstoffen waardoor haar reactievermogen vertraagde.

Inmiddels is de Hilversumse erachter dat geluk niet in vijf kilo minder wegen zit, maar in een gezond lijf waar je goed voor zorgt en lief voor bent. Die kennis wil ze overdragen aan vrouwen. "Ik zet me in om het zelf- en lichaamsbeeld van meisjes en vrouwen te veranderen, en vooral te verbeteren. Ik wil ze duidelijk maken dat je meer bent dan je lijf. Iedereen heeft een missie in dit leven en om die te volbrengen heb je toch echt je lichaam nodig."

Toen Van de Pol stopte met de wedstrijden viel ze in een gat. Want wie was ze nu nog? Haar leven, haar ego, haar zelfbeeld had ze opgehangen aan een fragiel kapstokje. Haar zoektocht begon. Ze bezocht een lichaamsgerichte psycholoog en ging op zoek naar zichzelf. Vroeg zich af wat ze te bieden had aan de wereld en wist het antwoord: haar eigen strijd en haar ervaring.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>