In april werd het zwembad ontruimd.
In april werd het zwembad ontruimd. Foto: Bastiaan Miché

Onderzoek naar toekomst zwembad de Lieberg

Mensen

HILVERSUM - Hoe ziet de toekomst van zwembad de Lieberg eruit? Om daar achter te komen start de gemeente Hilversum een onderzoek waarin verschillende toekomstscenario's van het zwembad worden uitgewerkt.

Directe aanleiding is het incident van april dit jaar in het bad aan de Jan van der Heijdenstraat. Daarbij raakten meerdere mensen - onder wie een groep scholieren van het MBO College - onwel en moest iedereen naar buiten.

Verstopte luchttoevoerkanalen zouden de oorzaak zijn van alle ellende. "De maatregelen die acuut nodig waren om herhaling te voorkomen, het schoonmaken van de luchtkanalen, zijn direct na constatering genomen", schrijft het college van burgemeester en wethouders (B&W) vandaag aan de gemeenteraad.

Inmiddels hebben de gemeente en exploitant Optisport 'goede afspraken' gemaakt over het onderhoud en beheer van het zwembad, om toekomstige incidenten te voorkomen. Ook is er voldoende budget opgenomen voor onderhoudskosten. "Dit garandeert een veilig en adequaat functionerend zwembad voor de komende jaren", schrijven B&W. "Er is een extern toezichthouder aangesteld om hier op toe te zien."

Desondanks is duidelijk dat het populaire zwembad met 42 jaar verouderd is. Dat leidt tot hoge onderhoudskosten en dito exploitatiekosten. Bovendien is het zwembad verre van duurzaam.

Om die reden start Hilversum het onderzoek. Dit begint met een inventarisatie van de relevante feiten en een consultatie met de direct belanghebbenden, waaronder de zwemclubs. Kort daarna volgt een beeldvormende sessie met de raad.

Uit de krant