'Niet de bedoeling alles uit de kast te trekken om een kind te vermaken'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Aandacht is volgens Jet van der Wal het sleutelwoord. Want door problemen thuis ontbreekt het daar vaak aan.
Aandacht is volgens Jet van der Wal het sleutelwoord. Want door problemen thuis ontbreekt het daar vaak aan. (Foto: Bastiaan Miché)

'Niet de bedoeling alles uit de kast te trekken om een kind te vermaken'

  Mensen

HILVERSUM - Stralend vertelt sociaal werker Jet van der Wal van Versa Welzijn dat ze 10.000 euro heeft ontvangen van het coöperatiefonds van de Rabobank voor 'Steunouder'. Dit project is begin oktober van start gegaan en met het geld kan ze het een flinke boost geven. "Het is zo'n mooi initiatief en het zou fijn zijn als het ook in Hilversum een succes wordt."

Drie jaar geleden startte Steunouder in Zeist en inmiddels zijn daar twaalf gemeentes bijgekomen, waaronder Hilversum. "Versa is benaderd door de Stichting Steunouder met de vraag of wij hun project ook in Hilversum van start willen laten gaan. Ik was meteen enthousiast en denk dat er behoefte aan is", vertelt Van der Wal. Haar vermoeden klopt, want sinds de start hebben twee vraagouders zich gemeld en voor hen en ongetwijfeld vele anderen worden steunouders gezocht.

Even ontlasten
"Dit is anders dan pleegouder zijn. Steunouders zijn een soort tante en oom of oma en opa en hebben geen gezag over het kind dat ze opvangen. Dat krijgen ze ook niet." Waar het om gaat is dat ouders even ontlast worden. Door omstandigheden kunnen vaders en moeders soms de opvoeding van hun kind moeilijker alleen aan. "Bijvoorbeeld als ouders in scheiding liggen. Of als er sprake is van psychische klachten. Als deze mensen niet beschikken over een sociaal netwerk kan het fijn zijn als ze even een dag of dagdeel worden ontlast. Dat ze even kunnen ademhalen terwijl ze weten dat hun kind in goede handen is en het fijn heeft."

Waar moet een goede steunouder aan voldoen? "Hij of zij moet het leuk vinden om een kind mee te laten draaien in de dagelijkse bezigheden. Het is niet de bedoeling dat er van alles uit de kast wordt getrokken om het kind te vermaken. Juist niet. Lekker de hond uitlaten, boodschappen doen of in de tuin werken." 'Aandacht' is volgens de sociaal werker het sleutelwoord. Want door problemen thuis ontbreekt het daar vaak aan.

Hilversummers die zich aanmelden als steunouder krijgen een tweedaagse training waarin praktische zaken aan de orde komen. Ook brengt Versa een bezoek aan zowel de steun- als vraagouder en moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) worden overlegd. "En elke persoon van achttien jaar die in dat huis woont, moet een VOG op zak hebben", benadrukt Van der Wal.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>