[Foto's] Indringende foto's vrijwilligers in Lopes Dias
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Marjoleine van Kalken: "De mensen vonden het in het begin wel spannend."
Marjoleine van Kalken: "De mensen vonden het in het begin wel spannend." (Foto: Bastiaan Miché)
Foto's

Indringende foto's vrijwilligers in Lopes Dias

  Mensen

HILVERSUM - Als ze sprak over vrijwilligerswerk dacht Marjoleine van Kalken altijd: 'Dat is iets voor mijn moeder.' Maar na de portretserie die de 53-jarige Hilversumse maakte van verschillende vrijwilligers in wijkcentrum Lopes Dias denkt ze daar toch anders over. "Deze mensen werken daarnaast ook vaak nog veertig uur in de week. Daar heb ik echt respect voor. Wat zij doen wordt echt onderschat."

Van Kalken is professioneel fotograaf en woonachtig in Hilversum-Noord, op een steenworp afstand van Lopes Dias. Maar de wereld daarbinnen kende zij niet, totdat ze eens naar binnen ging en zag dat daarbinnen zich een hele wereld afspeelde. "Ik zag daar mensen die zo veel inzet tonen en daarin hun ziel en zaligheid leggen. 'Hier moet ik iets mee', dacht ik direct."

Wel wilde Van Kalken vrijwilligers fotograferen die al langere tijd hun bijdrage leveren binnen het wijkcentrum en dus een bekend gezicht zijn. Ondertussen zijn er zo'n vijftien van hen op de plaat vastgelegd, de tweede serie van zes foto's is nu te bewonderen.

Wat opvalt aan het eindresultaat is dat de foto's zwart-wit, staand (dus de lengte langer dan de breedte) en de 'modellen' zeer strak naar de camera kijken. "De mensen vonden het in het begin wel spannend", vertelt Van Kalken. "Maar toen ze de eerste foto's zagen hangen, vonden ze het mooi en waren ze trots. Sindsdien is het niet meer moeilijk om de mensen voor de camera te krijgen. Ik bepaal wél zelf welke foto uiteindelijk wordt opgehangen." Cindy de Vries, een van de beroepskrachten van Lopes Dias, maakte de teksten bij de foto's.

Van Kalken beseft inmiddels dat er niet alleen in Noord dit soort betrokken mensen zijn. Zij wil daarom ook in de wijkcentra elders in Hilversum de vrijwilligers portretteren. Zij hoopt daarbij op een heel klein beetje steun vanuit de gemeente.
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>