Hilversum en woningcorporaties: samen optrekken tegen hoger oplopende schulden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De ondertekenaar van het convenant.
De ondertekenaar van het convenant. (Foto: Margot Brakel Fotografie)

Hilversum en woningcorporaties: samen optrekken tegen hoger oplopende schulden

  Mensen

HILVERSUM - Mensen met schulden sneller en beter kunnen helpen. Met die gedachte werken de gemeente Hilversum en de woningcorporaties Dudok Wonen, de Alliantie en Het Gooi en Omstreken vanaf vrijdag samen.

Donderdag ondertekenden wethouder Annette Wolthers en de directeur-bestuurders van de drie Hilversumse woningcorporaties het convenant 'Vroeg Eropaf'. "Met het convenant spreken de partijen af dat zij actief hulp bieden aan mensen met geldproblemen", licht Wolthers toe. "Als huurders een betalingsachterstand oplopen, melden de woningcorporaties dit op basis van afgesproken criteria bij de gemeente, zodat de gemeente snel én op maat hulp kan bieden. Zo voorkomen wij samen dat schulden te ver oplopen en haast onoplosbaar worden."

Volgens Harro Zanting (Dudok Wonen) is samenwerking tussen de woningcorporaties en de gemeente cruciaal voor het slagen van deze aanpak. "We hebben elkaar echt nodig om goede resultaten te bereiken." Anne Oosterbaan van de Alliantie: "We zien dat schulden een belemmering kunnen vormen voor maatschappelijke participatie. Door vroeg signalering streven we naar een adequate aanpak voor dit maatschappelijke probleem." Maarten van Gessel (Het Gooi en Omstreken) voegt daaraan toe: "Door samen op te trekken voorkomen we hoger oplopende schulden, worden huurbetalingen hervat en ontruimingen voorkomen."

Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat mensen met schulden hulp zoeken. Hoe langer iemand schulden maakt, hoe ingewikkelder het vaak wordt om deze op te lossen. Voor beginnende schulden is vaak wel een oplossing, maar voor schulden die al langer bestaan, is dat niet het geval.

Omdat mensen vanuit schaamte vaak geen melding maken van hun schulden, is dat een probleem. Dat willen de partijen dus met 'Vroeg Eropaf' voorkomen. Zo vroeg mogelijk handelen. Hilversum is niet de enige gemeente die de aanpak Vroeg Eropaf hanteert. De gemeente Amsterdam en Uithoorn zijn hier ook al mee van start gegaan.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>