Van linksaf: Dennis Dekker, Thijs Dolman en Volmer Montsma poseren voor het zwaargehavende plafond.
Van linksaf: Dennis Dekker, Thijs Dolman en Volmer Montsma poseren voor het zwaargehavende plafond. Foto: Bastiaan Miché

Huurders en eigenaren Elleboogstraat in patstelling over huurovereenkomst

Mensen

HILVERSUM - Ze zitten in een huis met gigantisch veel achterstallig onderhoud én in een ongezonde situatie. Ze voelen zich geïntimideerd en bedreigd door de nieuwe eigenaren van het huis aan de Elleboogstraat. Dennis Dekker, Thijs Dolman en Volmer Montsma zitten met hun handen in het haar. "We krijgen een slikken-of-stikkendeal voorgelegd."

Het ruikt muf in de donkere opgang van de woning. Als het boven aan de trap wat lichter wordt, is de schimmel op de muren duidelijk te zien. De muren zijn zo vochtig dat er geen verf op blijft zitten. Door het hele huis heen staan bakjes op de grond of in de vensterbank. Hierin vangen de drie bewoners de regen op, want het is er zo lek als een mandje. Sporen van lekkages zijn door het hele huis te zien. De geiser doet het al maanden niet.

Sinds kort zitten ze zonder water. Het is niet voor het eerst dat het vermoeden er is dat de hoofdkraan bewust is dichtgedraaid. Als ze naar het toilet moeten, willen douchen of een was willen draaien, moeten ze uitwijken naar vrienden in de buurt of aankloppen bij goedwillende winkeliers van de Havenstraat.

Op papier staan geen afspraken. Met de vorige eigenaar hadden ze mondelinge afspraken. Nu willen de mensen die sinds vorig jaar het blok met drie huizen aan de Elleboogstraat 14 gekocht hebben zaken op schrift vastleggen. Dat betekent een dubbele huur en een tijdelijk huurcontact ondertekenen, aldus de drie. In gesprek gaan willen ze best, maar dan moet eerst het pand worden opgeknapt en moeten er onderling fatsoenlijke afspraken gemaakt worden.

Sindsdien is het gevoel dat alles erop gericht is ook hen uit het pand te krijgen. Van de elf oorspronkelijke bewoners zijn er nog maar een paar over. "Dit is puur uitrookbeleid", aldus Henk Scheffer van Huurteam Hilversum, dat zich met deze casus bezighoudt.

Het verhaal van de nieuwe beheerder (Woonhuis) staat haaks op het verhaal van Dekker, Montsma en Dolman. Naar deze lezing traineren de huurders de boel, terwijl de nieuwe eigenaren in hun pand graag aan de slag willen met het achterstallig onderhoud. De huurders willen volgens hen geen sleutel afgeven, zijn niet bereid om afspraken te maken met de beheerder en eigenaren en zijn niet thuis als er een afspraak is gemaakt met een installateur. Vervolgens draait de woningbezitter wel op voor de kosten. Daarom is vanuit hun kant besloten een advocaat in de arm te nemen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant