Nationale Buitenlesdag bevalt leerlingen de Wilgetoren uitstekend
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Nationale Buitenlesdag bevalt leerlingen de Wilgetoren uitstekend

  Mensen

HILVERSUM - Dit willen we best vaker doen. Dat zeggen de leerlingen van groep 5/6 - de Adelaars geheten - van de Wilgetoren over de Nationale Buitenlesdag dinsdagmorgen. De basisschool aan de Kamerlingh Onnesweg is één van de maar liefst 267 scholen in de provincie Noord-Holland die meedoet aan het initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie.

In de ochtend is het nog wel koud, maar kunnen de kinderen altijd nog spelenderwijs sommen oplossen. Later op de dag is in Hilversum-Oost het zonnetje meer zichtbaar en is het warm genoeg om zittend een en ander te leren.

De buitenlesdag is voor de 163 leerlingen van de Wilgetoren meteen een mooie opmaat naar het nieuwe schoolplein dat na de meivakantie gereed is, aldus schooldirecteur Koen van Praag. Hij vindt de buitenlesdag een prima initiatief. "Het zorgt net even voor de break."

Dat er 267 van de 932 basisscholen in de provincie meedoen aan het initiatief is een record, meldt de organisatie. "En dat is goed nieuws, want een uitdagende buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas."

Bovendien komt het soms wel goed uit om even naar buiten te gaan, bijvoorbeeld wanneer het gaat over meters en centimeters en leerlingen de opdracht krijgen om (met hulp van de schaduw) te meten hoe hoog een boom is. In het klaslokaal is dat lastig. En daarbij leren ze ook nog goed samenwerken, noemt juf Daisy Post een extra pluspunt van het buiten zijn. "En het is ook gewoon leuker dan binnen."

IVN Natuureducatie meldt nog dat uit recent onderzoek van het bureau ResCon blijkt blijkt dat kinderen meer plezier in de lessen ervaren en het fijn vinden dat ze meer kunnen bewegen. "Uit onderzoek in 2018 bleek al dat ook leerkrachten enthousiast zijn. Maar liefst 89 procent wil vaker buitenles geven en ruim 90 procent verwacht op lange termijn leeropbrengsten bij de kinderen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>