BuurtAED Acaciapark binnen vier weken geregeld
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Binnenkort een aed in het Acaciapark.
Binnenkort een aed in het Acaciapark. (Foto: Bastiaan Miché)

BuurtAED Acaciapark binnen vier weken geregeld

  Mensen

HILVERSUM - Nog even en dan hangt er een aed in het Acaciapark-de Mondriaanstraat. Dat meldt initiatiefneemster Denise Roos. Het is de buren in vier weken gelukt via een inzamelingsactie een draagbaar apparaat te bemachtigen.

In een maand tijd wisten de buren genoeg geld bij elkaar te verzamelen om een aed met bijpassende buitenkast te kopen. Dat is gegaan via het platform BuurtAED.nl van de Nederlandse Hartstichting. In veel wijken ontbreekt zo'n apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.

Uit cijfers blijkt dat jaarlijks zo'n 17.000 mensen een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als reanimatie binnen zes minuten plaatsvindt. Omdat ambulances lang niet altijd binnen die termijn ter plekke zijn, zijn buurtaed's belangrijk. Om van heel Nederland een zesminutenzone te maken zijn 30.000 draagbare apparaten nodig.

"Ik startte de actie naar aanleiding van het ontroerende verhaal van Alex Vanden Berghe in De Gooi en Eembode over zijn reden voor het starten van een BuurtAED", aldus Roos. Zij zette vervolgens via bovengenoemde website een buurtactie op touw. Nu het geld binnen is, is de volgende stop burgerhulpverleners op te leiden en aan te melden bij HartslagNU.

"Ik ben blij dat Alex zijn mooie initiatief steeds verder uitbreidt en nu ook gaat kijken hoe kerken en andere openbare gebouwen hun aed's aan de buitengevel kunnen hangen. Hopelijk krijgt hij daarbij een beetje hulp van de gemeente", merkt Roos nog op.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>