'Schoolleiders moeten helemaal niet zo onzichtbaar zijn'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Johan Veenstra: "Als er wat aan de hand is, moet het onderwijs zich laten zien."
Johan Veenstra: "Als er wat aan de hand is, moet het onderwijs zich laten zien." (Foto: Bastiaan Miché)

'Schoolleiders moeten helemaal niet zo onzichtbaar zijn'

  Mensen

HILVERSUM - Hij was ruim 35 jaar als docent en schoolleider actief op het Comenius College, maar woensdag neemt rector Johan Veenstra afscheid van zijn geliefde school en gaat hij met pensioen.

Wanneer er landelijk iets binnen het onderwijs speelt en de redactie van deze krant bespreekt hoe we daar lokaal of regionaal invulling aan kunnen geven, staat rector Johan Veenstra van het Comenius College vaak boven aan het lijstje. Die is immers altijd goed voor teksten. "Ja, ik ben wel een flapuit", geeft hij zelf ook toe.

Komende woensdag neemt de 66-jarige in Amsterdam geboren Hilversummer afscheid van de school waar hij begin jaren 80 als docent geschiedenis kwam en tijdens het laatste decennium gold als hét gezicht. Terugkijkend waren er natuurlijk de hoogtepunten, zoals de diploma-uitreikingen of het ontvangen van het predicaat Excellente School.

Maar er waren ook de moeilijke momenten of situaties waarbij Veenstra de school of het onderwijs in het algemeen moest verdedigen. Maar in tegenstelling tot sommige van zijn collega's was de rector van het Comenius College altijd bereid om commentaar te geven. "Maar als er wat aan de hand is, moet het onderwijs zich laten zien", zegt hij. Schoolleiders moeten helemaal niet zo onzichtbaar zijn." En even later: "Ik verstop niets, ook als het niet zo leuk is als je ermee in de publiciteit komt."

Ook toen het Comenius College een absoluut dieptepunt beleefde, was deze bevlogen en ambitieuze rector het gezicht. Dat was natuurlijk na de ramp met MH17 waarbij de school twee leerlingen - Chris Allen en Zeger van Heijningen - na die zomer van 2014 niet meer terugzag. "Dat was heel ingrijpend, maar tegelijk zag je de mooie dingen", kijkt hij tijdens het gesprek met deze krant (drie weken voor zijn afscheidsreceptie van woensdag) terug. "Hoe de leerlingen het oppikten. Elkaar steunden. Het was allemaal zo onverwachts, maar je zag ook het 'wij-gevoel'."

In al die jaren heeft Veenstra zeker tienduizend leerlingen voorbij zien komen, beseft hij nu. Langzaam komt het besef van afscheid nemen, maar van aftellen is geenszins sprake. "Het werk stopt pas als de afscheidsreceptie begint. Er is nog geen opvolger, conrector Floor Tiesing neemt voorlopig de taken waar en daar heb ik alle vertrouwen in. De school hangt niet alleen aan mij."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>