Broertjes bezocht onder meer de Titus Brandsmaschool.
Broertjes bezocht onder meer de Titus Brandsmaschool. Foto: Alberdingk Thijm College

Broertjes geeft gastlessen over verzetshelden

Mensen

HILVERSUM - Verschillende Hilversumse scholen besteden in de aanloop naar 4 en 5 mei aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Burgemeester Pieter Broertjes verzorgde daarom woensdag gastlessen op drie Hilversumse basisscholen.

De burgervader bezocht achtereenvolgens de groepen 7 en 8 van de Dr Lelyschool, Titus Brandsmaschool en Petrus Dathenusschool. Met de leerlingen ging de burgemeester in gesprek aan de hand van het boekje Opdat wij niet vergeten. n dit boekje tekenen burgemeester Pieter Broertjes en Margot Kistemaker de verhalen op van 25 Hilversumse verzetshelden. De namen van deze mensen leven voort in de straatnamen van de buurten waar veel van de schoolkinderen wonen.

Broertjes: "Dat we in ons land al 74 jaar in vrijheid leven, wil niet zeggen dat vrij zijn vanzelfsprekend is. Ik vind het belangrijk hierbij stil te staan en aandacht te vragen voor het feit dat leven in vrijheid een verantwoordelijkheid is van ons allemaal. Juist voor jongere generaties voor wie oorlog vaak een abstract begrip is uit het verleden, is deze boodschap belangrijk."

De gastlessen passen binnen de lesprogramma's van de scholen over de Tweede Wereldoorlog. Zo hebben de leerlingen op de Titus Brandsmaschool in februari en maart deelgenomen aan een project over de Tweede Wereldoorlog. Op de Petrus Dathenusschool is een wandeling door de wijk georganiseerd en zijn de verzetshelden besproken aan de hand van de straatnamen.

Uit de krant