Meldpunt van discriminatie wil meer meldingen discriminatie
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Eerder was er een mars tegen racisme in Hilversum.
Eerder was er een mars tegen racisme in Hilversum. (Foto: Bastiaan Miché)

Meldpunt van discriminatie wil meer meldingen discriminatie

  Mensen

HILVERSUM - De Gooise afdeling van Antidiscriminatievoorziening Bureau Art. 1 heeft in 2018 88 discriminatiemeldingen, waarvan er 6 zelf zijn waargenomen, geregistreerd. Dat zijn er iets minder (daling van 3,5 procent) ten opzichte van het jaar ervoor. Dat laatste lijkt goed nieuws, maar is het allesbehalve, stelt consulent discriminatieklachten Bernd Buiting namens dit meldpunt.

De problematiek die discriminatie is, is er namelijk nog steeds. "De daling is absoluut geen reden om te juichen. Gek genoeg hebben we juist de ambitie om meer meldingen te krijgen om zo deze problematiek meer boven tafel te krijgen. Het is namelijk zo dat maar één op de acht mensen de stap zet om discriminatie daadwerkelijk te melden."

Topper in de regio is Hilversum met 41 meldingen. Gooise Meren en Huizen volgen met respectievelijk 14 en 12 op gepaste afstand. Wijdemeren, Laren en Weesp complementeren de lijst met 9, 7 en 4 meldingen. Bij een melding is geen plaats geregistreerd.

De meeste meldingen gaan over de discriminatieachtergrond ras (dus herkomst, huidskleur of etniciteit). Melders krijgen bijvoorbeeld te maken met afwijzingen op de arbeidsmarkt, zijn geweigerd bij uitgaansgelegenheden of zijn doelwit van scheldpartijen op straat.

Meestal zijn dus de melders zelf het slachtoffer van discriminatie, meestal degenen die zich op hun werk oneerlijk behandeld voelen door leidinggevenden en collega's of discriminatie vermoeden bij een afwijzing op een sollicitatie. Maar het komt ook voor dat er (anonieme) berichten binnenkomen van mensen die 'toeschouwer' waren van racisme.

Wel is het aantal meldingen van mensen met een handicap opnieuw gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Een mogelijke oorzaak is volgens Buiting de ratificatie van het VN-verdrag handicap. Het gaat hier onder meer over de weigering van een woningbouwvereniging om een woning aan te passen of meldingen met betrekking tot de arbeidsmarkt. In dat laatste geval willen werkgevers geen aanpassing realiseren om het werk voor personen met een beperking mogelijk te maken.

Eerder had de SP in Hilversum vragen gesteld over een mogelijke toename van antisemitisme in Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes bevestigt die toename. Zo kreeg de gemeente een melding over een incident in de Hilversumse horeca en kreeg Bureau Art. 1 vier meldingen in 2018 tegenover nul in 2017. Het gaat om twee bekladdingen (een toilet in een horecagelegenheid en een lift) met hakenkruizen.

Broertjes: "Daarnaast was er een melding over een sticker met de tekst 'Rotterdam & Palestine: United against Jews' die geplakt werd in de omgeving van station Hilversum. Tot slot is er melding gemaakt van het feit dat de website Geen Stijl Jodenhaat zou aanwakkeren."

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>