Zanger Waylon zong een nummer voor Marc en feliciteerde hem
Zanger Waylon zong een nummer voor Marc en feliciteerde hem Foto's : Bastiaan Miché

'Groot voorbeeld' Marc van de Kuilen krijgt Koninklijke onderscheiding

Mensen


HILVERSUM - "Marc, jij wordt door je zeer indrukwekkende positieve levenshouding en jouw nimmer aflatende inzet als een groot voorbeeld gezien voor de militairen, jouw teamgenoten, de gehandicaptensport in het algemeen en de gehandicapte veteranen in het bijzonder." 

Dat zei burgemeester Pieter Broertjes dinsdagmiddag op Landgoed Zwaluwenberg bij de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aan Marc van de Kuilen. De 31-jarige oud-militair, die in 2008 in Afghanistan zijn benen verloor, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Van der Kuilen is ondanks de amputatie van beide benen altijd positief en vechtlustig gebleven. Na een periode van revalidatie begon hij met rolstoelbasketbal en kwam hij ook in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Tijdens het Europees Kampioenschap in 2015 kwalificeerde het team zich voor het eerst in twaalf jaar voor de Paralympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro.

Maar ook buiten het veld is deze Hilversummer van waarde. Sinds 2016 is hij werkzaam als business coach en inspirerend spreker bij de Fanbased Foundation, een organisatie die individuen en teams helpt om topprestaties te leveren. Daarnaast is hij vanaf 2012 ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport. "Jij draagt jouw verhaal uit en fungeert als een voorbeeld voor militairen en anderen met een blijvende handicap", aldus Broertjes. "Onlangs heb jij een boek uitgebracht waarin jouw verhalen en belevenissen worden omschreven."

Het Fonds Gehandicaptensport is er in geslaagd om de Invictus Games in 2020 in Nederland te laten plaatsvinden. Dit is een internationaal paralympisch multisport-evenement voor militairen en veteranen die psychisch- of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. Van de Kuilen speelt een belangrijke rol tijdens- en in de voorbereidingen van dit wereldwijd bekende evenement.



Uit de krant