Met bewoners Prinsenhof gaat het een paar dagen na grote brand goed; 'We zijn gelukkig'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Met bewoners Prinsenhof gaat het een paar dagen na grote brand goed; 'We zijn gelukkig'

  Mensen

HILVERSUM - De meeste senioren van de Prinsenhof zijn een paar dagen na de brand van afgelopen weekend weer in hun woning. Het onderzoek naar de oorzaak is nog in volle gang.

Een enkeling toont zich zichtbaar geëmotioneerd, maar verreweg de meeste bewoners van de Prinsenhof die maandag - ruim twee dagen na de brand tellende seniorencomplex aan de Hilversumse Schoolstraat - zijn zichtbaar opgetogen. "We zijn er gelukkig en we zijn heel goed verzorgd."

Dat zegt een van de bewoners maandagmorgen tegen het ontvangstcomité dat onder meer bestaat burgemeester Pieter Broertjes, locoburgemeester Karin Walters en directeur Maarten van Gessel van Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken. De bewoners van 55 (van de 60) woningen kunnen weer naar binnen nadat zij een weekend lang bij familie of in Van der Valk Hotel in Amersfoort verbleven.

Voor Walters betekent haar aanwezigheid een terugkeer op de plek waar zij in de nacht van vrijdag op zaterdag ook was. Rond 23.30 uur brak de brand in een appartement op de begane grond aan de Schoolstraatzijde uit. Sommige bewoners zijn vanwege alle rook in het pand door de brandweer vanaf hun balkon gered. Drie personen zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Met hen gaat het goed.

Brandoefening
Toeval of niet: een maand geleden hadden de bewoners nog een brandoefening gehad. Daardoor wisten zij bijvoorbeeld dat ze niet de gang op moesten maar naar het balkon. De bewoners waren tijdens de evacuatie dan ook heel rustig, kijkt Walters terug. Zij werden overgebracht naar de Vorstin waar net een metalconcert was. "De mensen van de Vorstin hebben dat geweldig gedaan", aldus de locoburgemeester. "Ze waren net bezig met de afterparty toen ze zeiden: 'even stoppen, deze mensen moeten erin'."

Medicijnen
Tijdens en direct na de brand bezocht de brandweer nog alle woningen om zeker te zijn dat iedereen weg was. Sommigen mensen moesten ook echt uit hun slaap worden gehaald, omdat zij hun gehoorapparaat op het nachtkastje hadden gelegd. En voor anderen moesten de hulpdiensten opnieuw naar binnen vanwege noodzakelijke medicijnen. Het was dus een hele operatie, aldus Walters, als 'opvangmedewerker' nog de nodige verhalen mocht aanhoren van de vorige brand in het complex, in november 2007. Toen was er sprake van brandstichting.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Het appartement waar de brand uitbrak.

Wat de oorzaak nu is, is nog onduidelijk en wordt nog onderzocht, vertelt een politiewoordvoerder. Wel zijn de negatieve signalen over de bewoner van het appartement waar de brand uitbrak bij haar bekend. De gemeente en Het Gooi en Omstreken doen over die geruchten geen uitspraken.

Vechten
Eén van de bewoners die pas eind deze of begin volgende week zijn woning in kan is de 83-jarige Niek Schiffers. Een probleem is dat overigens niet, geeft hij aan. Deze vlot ogende oude man heeft vijf kinderen, die allen in de buurt wonen 'erom vechten om mij in huis te nemen'. "Met mij gaat het goed, maar ik heb twee nachten niet goed geslapen. Ik zie nog die 'koppies' van de oude mensen van tijdens de brand voor me."

Schiffers was vrijdagavond, na een etentje uit met vrienden, net thuis toen hij doorkreeg dat het foute boel was in het complex. "Ik hoorde de deurbel van binnenin. Ik deed de deur open maag zag niemand. Ik ging toch maar even kijken en zag iemand buiten staan aan de marktzijde. Toen werd me duidelijk dat er brand was. Ik rook ook wat. Ik heb ook meteen bij alle deuren aangeklopt om te zeggen dat er brand is. Ik kwam ook bij de man waar het was gebeurd. 'Je moet wegwezen, zei ik. In no-time zag je daar het vuur en de rook."

Mazzel
Inmiddels beschikt Schiffers weer over het scheerapparaat dat hij afgelopen weekend - al staat zijn baardje best hip - heeft moeten missen. Ook zijn kleren moeten allemaal naar de stomerij. Voordeel is dan weer dat zijn zoon en kleinzoon dezelfde kledingmaten hebben. "En ik heb de mazzel dat mijn familie mij ophaalt. Ik begreep dat maar negentien mensen door hun familieleden zijn opgehaald en de rest naar het hotel moest. Dan noemen ze dit een seniorencomplex, maar het voelt als een bejaardentehuis."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>