Supersportieve Hilversumse slaat Rico Verhoeven knock-out
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Yvette Kulkens

Supersportieve Hilversumse slaat Rico Verhoeven knock-out

  Mensen

HILVERSUM - De stichting TButterfly van Michael Kulkens benadrukt met een nieuw filmpje het belang van niet bellen in het verkeer. In dat filmpje gaat Rico Verhoeven knock-out.

En dan sta je zomaar in een sportschool ergens in Noord-Brabant tegenover kickbokslegende Rico Verhoeven en dan weet je dat je hem mag slaan, zo hard en zo vaak als je wilt. "Supergaaf, hij is wel gewoon de wereldkampioen. Toen ik hiervoor werd gevraagd, wilde ik het ook meteen doen. En het is voor Tommy-Boy."

Aan het woord is Justine Brandau, 16 jaar en woonachtig in de Hilversumse Meent. In het dagelijks leven gaat ze naar het Comenius College (5 vwo) en voetbalt ze bij NVC in Naarden. Dat laatste doet ze overigens vrij aardig. Ze speelt bij de jongens tot 17 jaar en gaat volgend seizoen naar het beloftemeidenteam van Ajax.

En afgelopen week kwam ze uit voor het Nederlands elftal tot 17 jaar op het Europees kampioenschap in Bulgarije, waarin Oranje de zenuwslopende finale na strafschoppen verloor van Duitsland. "We hadden echt moeten winnen", zegt ze. "Maar aan de andere kant had niemand verwacht dat we zover zouden komen."

Maar wél heeft ze dus eventjes Rico Verhoeven in elkaar geslagen. Dat deed zij voor de stichting TButterfly van Michael Kulkens, vader van de in augustus 2015 overleden (en Justines eerste verkering) Tommy-Boy. De toen 13-jarige jongen stak - zijn ogen op zijn telefoon gericht en zijn koptelefoon op één oor - zonder om zich heen te kijken de Franse Kampweg over. De bestuurster van de auto die hem naderde kon hem niet meer ontwijken. Tommy-Boy werd aangereden en overleed diezelfde avond.

Sindsdien is de nu 49-jarige Kulkens druk doende met mensen alert maken op de gevaren van de smartphone in het verkeer. Hij heeft TButterfly opgericht, vernoemd naar de initialen van de naam van Tommy-Boy. 'Butterfly' staat voor het nummer van DJ Tiësto dat de jongen luisterde op het moment dat hij werd aangereden.

De stichting, die voorlichting verzorgt op basis- en middelbare scholen en landelijk campagne voert, is een succes. Dat blijkt met name uit het aanstaande verbod per 1 juli om op de fiets te bellen, te appen en naar muziek te luisteren. Maar ook Kulkens beseft dat lang niet iedereen zich aan dit verbod zal houden. Om die reden verschijnen het komende anderhalf jaar vijf filmpjes waarin bekende Nederlanders met name ouders attenderen op het gevaar van bellen in het verkeer.

Met Verhoeven is het eerste filmpje opgenomen. Het contact tussen de Kortenhoever en de wereldkampioen ontstond twee jaar terug toen beiden te gast waren bij RTL Late Night van toen nog Humberto Tan. Toen al bedacht Kulkens om een filmpje met 'ideale schoonzoon' Verhoeven op te nemen tegen mobieltjes in het verkeer. Ook wist hij al wie de tegenstander zou worden. Justine was als 'klein, fanatiek en supersportief meisje' de ideale kandidaat.

Tekst gaat verder onder de foto.

Inmiddels is het filmpje al duizenden keren bekeken. Te zien is hoe Brandau en Verhoeven het tegen elkaar opnemen als de wereldkampioen het bericht krijgt van zijn moeder dat ze vanavond bloemkool eten. Verhoeven raakt afgeleid en op dat moment deelt Brandau de beslissende klap uit. Verhoeven kijkt vervolgens in de camera en vertelt - met name richting ouders - dat zelfs een wereldkampioen een amateur is als hij op zijn telefoon kijkt. "Niemand kan twee dingen tegelijk."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>