Raadsleden van de SP en de PvdA namen een kijkje bij het ramadan zaalvoetbal.
Raadsleden van de SP en de PvdA namen een kijkje bij het ramadan zaalvoetbal.

Organisatie ramadan zaalvoetbaltoernooi doet beroep op Hilversumse politiek

Mensen

HILVERSUM - BalliBalli035 doet goed werk met een 'lastige' doelgroep. Nu de geldkraan dicht is, vrezen de begeleiders dat hun positieve werk niet kan worden voortgezet.

"De gemeente is rijk met deze doelgroep", meldt jongerencoach Youssef Douzi, terwijl hij naar de volle sporthal van De Lieberg wijst. Bij BalliBalli035, de organisator van het ramadan zaalvoetbaltoernooi, hebben ze het gevoel dat dat besef er bij de gemeente niet is.

Bij binnenkomst in de hal in de nacht van zaterdag op zondag - op de derde verdieping van het gebouw aan de Jan van der Heijdenstraat - valt meteen op hoe druk het er is om 1.30 uur. Tussen de tachtig en honderd jongeren van onder meer Marokkaanse, Turkse en Eritrese afkomst zijn aanwezig. De meeste zitten op de tribune.

Ze kijken en wachten totdat ze zelf weer in actie mogen komen. Degenen die aan het voetballen zijn, zijn fanatiek. De sfeer is goed, het voetbal van behoorlijk niveau.
Tijdens de vastenmaand, een periode van geloof, bezinning en samenzijn, kunnen de jongeren uit voornamelijk Oost en Noord vier nachten in de week (dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag) terecht in De Lieberg.

Dit gebeurt mede op verzoek van de gemeente nu al enkele jaren, nadat enkele jaren terug veel overlast werd ervaren. Hier kunnen ze hun energie kwijt en elkaar ontmoeten. BalliBalli035 is met acht begeleiders aanwezig. "Gezien de grootte van de groep hebben we die ook echt nodig", aldus Douzi.

De organisatoren doen dit keer een beroep op de gemeenteraad. Zij willen de politici op het hart drukken hoe belangrijk het is om te blijven investeren in deze doelgroep. Enkele raadsleden hebben al een bezoek gebracht aan de nachtelijke wedstrijden. In december kwam het bericht dat de geldkraan dichtging. Daardoor kan BalliBalli035 minder actief zijn dan zij wenst.

Hun wenkbrauwen fronsten toen wethouder Karin Walters in maart aankondigde 145.000 euro uit te gaan geven tot eind 2019 aan twee jongerenwerkers die het centrum als werkgebied hebben. Walters gaf aan dat het vooral om preventie gaat, want echte problemen zijn er niet in het centrum.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant