[video] Genderneutraal openbaar toilet op Groest feit
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's : Bastiaan Miché
video

Genderneutraal openbaar toilet op Groest feit

  Mensen

HILVERSUM - Helemaal soepel ging de aanleg van de Urilift niet, maar vanaf nu heeft Hilversum een openbaar toilet, eindelijk ook voor vrouwen.

Tussen het indienen van de motie 'Vrolijk verder' en de daadwerkelijke realisatie van de genderneutrale toiletten op de Groest zit zo'n 22 maanden. Vanaf nu kunnen ook vrouwen gebruikmaken van een openbaar toilet. Het verzinkbare toilet midden in het centrum is er na de nodige moeite dan echt gekomen.

De klus duurde langer dan verwacht. Donderdag, toen de aanleg van de zogeheten Urilift begon, bleken de kabels en leidingen onder de Groest voor de nodige problemen te zorgen. Daarnaast is de grond in het centrum niet overal even schoon, waardoor een lichte schoonmaakactie eveneens voor vertraging heeft gezorgd. Maandag wilde de elektriciteit niet meewerken, waardoor het lang niet mogelijk was dat het toilet ook echt naar boven en beneden kon komen.

Als wethouder Arno Scheepers maandagmiddag bij de werklui komt kijken en tekst en uitleg geeft over de openbare toiletten, vraagt een voorbijganger met een fiets in de hand of er een douche komt. Netjes krijgt de man te horen dat er nieuwe openbare toiletten komen. Daarop reageert hij dat er nog niet zo lang terug nog één op de kop van de Groest stond. Als hij te horen krijgt dat op deze wc's ook vrouwen kunnen plassen, zegt hij 'O' en loopt vervolgens door.

Gastvrij
"We willen een gastvrij centrum zijn. Daar horen ook voldoende openbare wc's bij. Overdag zijn er genoeg voorzieningen, maar 's avonds is dat een ander verhaal. Mannen kunnen nog terecht bij plaskruizen, maar voor vrouwen is het heel beperkt", legt de wethouder uit.

Al jaren is er in de gemeenteraad een, zo nu en dan best pittige, discussie over uitbreiding van het aantal openbare toiletten. Met name het gebrek aan voorzieningen voor vrouwen. Dat leidt tijdens het uitgaan bijvoorbeeld tot onnodig veel wildplassen; een klacht die veel te horen is onder centrumbewoners. In juli 2017 nam de raad al unaniem de D66-motie 'Vrolijk verder' aan, waarin het college op zoek moest naar plek voor voor iedereen toegankelijke openbare toiletten.

100.000 euro
Het was lang wachten op de Urilift, die de gemeente 100.000 euro kost. In Nederland is er maar één leverancier. De vraag naar deze toiletten blijkt groot, waardoor de gemeente lang moest wachten. Volgens de eerste berichten zou het toilet in maart of april komen. Wildplassen moet beteugeld zijn of in ieder geval een stuk verminderen, nu in de avond en nachtelijke uren gebruik kan worden gemaakt van het verzinkbare toilet, dat ter hoogte staat van Subway.

De kritiek vanuit de politiek was dat dit maar één openbare voorziening is. Scheepers meldt dat er ondertussen wel wat veranderd is. Met diverse horecazaken zijn afspraken gemaakt - zij hebben een sticker op het raam - dat mensen daar kunnen plassen. In de nieuwe fietsparkeerkelder - nu nog de Bristol - komt eveneens een openbaar toilet. In oktober moet deze voorziening af zijn. "Het aanbod wordt beter", aldus Scheepers. Al is dat aanbod na sluitingstijd beperkter.
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>