[Video] Scholieren Comenius College maken 'beste' profielwerkstuk van Nederland
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Alle verschillende winnaars bij elkaar.
Alle verschillende winnaars bij elkaar. (Foto: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen)
Video

Scholieren Comenius College maken 'beste' profielwerkstuk van Nederland

  Mensen

HILVERSUM - Bij de uitreiking van de KNAW Onderwijsprijs 2019 voor de beste VWO profielwerkstukken van Nederland zijn twee scholieren van het Comenius College in Hilversum in de prijzen gevallen. Met hun profielstuk over genderneutraal onderwijs pakten Susana Arias en Anna van Delden de eerste prijs in het profiel Cultuur & Maatschappij. 

Arias en Van Delden onderzochten hoe genderneutraal onderwijs kan bijdragen aan het doorbreken van stereotype genderbeelden. Ze onderzochten de termen gendergelijkheid en genderneutraliteit en schrokken van de cijfers over genderongelijkheid, ook in Nederland. Ze lazen over oorzaken en testten zelf de genderstereotypering in vier schoolklassen, met of zonder vooraf een gesprek over stereotype genderbeelden over beroepen.

Veel aanpassing
Hun conclusie: genderneutraal onderwijs kan helpen tegen genderongelijkheid, maar het vergt erg veel aanpassing en oplettendheid. Genderbewust onderwijs is mogelijk een zinvol alternatief: daarbij worden de genderverschillen niet volledig verwijderd, maar alleen zo min mogelijk benadrukt. Bijvoorbeeld door ook jongenskleertjes in de poppenhoek te leggen en gesprekken te voeren zoals de Susana en Anna deden in twee klassen.

De jury bewondert de grondige en creatieve aanpak van de schrijfsters en ook het actuele onderwerp, dat genderneutraal onderwijs verbindt met de kwesties van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Topwetenschappers
In elk van de vier profielen - Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek - werden een eerste, een tweede en een derde prijs toegekend. Een jury van topwetenschappers beoordeelde dit jaar 323 profielwerkstukken.

De winnende leerlingen ontvingen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. De eerste prijs is 2000 euro, de tweede prijs 1500 euro, de derde prijs 1000 euro. Verder kregen de docenten die de prijswinnaars begeleidden een oorkonde en een aandenken. In het geval van het Comenius College is dit Erna van Zwol. De scholen van de winnende leerlingen ontvingen een officiële plaquette.

Dit is het elfde jaar dat de KNAW Onderwijsprijs wordt uitreikt. Zie hieronder het filmpje dat hoort bij het profielwerkstuk van Susana Arias en Anna van Delden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>