Gemeentespeld voor jarige Jan Nagel (80)
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's : Bastiaan Miché

Gemeentespeld voor jarige Jan Nagel (80)

  Mensen

HILVERSUM - Een bijzondere dag vandaag voor Jan Nagel. De bekende Hilversummer vierde niet alleen zijn tachtigste verjaardag, hij ontving tevens de gemeentespeld. "Dit is hét moment om je de openlijke gemeentelijke waardering te geven, die je toekomt", sprak burgemeester Pieter Broertjes bij de uitreiking.

Deze gemeentespeld wordt toegekend als blijk van erkentelijkheid aan degenen, die zich voor Hilversum in grote mate verdienstelijk hebben gemaakt. Eerder dit jaar ontvingen rector Johan Veenstra van het Comenius College en stadsbeiaardier Freek Bakker de onderscheiding. 

Nagel, aldus de gemeente Hilversum, hoort zeker in dit rijtje van bijzondere namen thuis. "Er zijn weinig mensen die op zo'n complete wijze en steeds met eindeloze inzet inhoud hebben gegeven aan een politiek leven vol maatschappelijke betrokkenheid", aldus Broertjes. 

Natuurlijk is Nagel vooral bekend als politicus. In Hilversum werd Leefbaar Hilversum in de jaren '90 onder zijn leiding de grootste fractie in de Hilversumse gemeenteraad. Vervolgens startte hij zijn eigen landelijke partij: Leefbaar Nederland.

50Plus
Dit werd gevolgd door het oprichten van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) en vervolgens de Onafhankelijke Ouderen- en Kinder Unie (OokU), opgevolgd door 50PLUS. "Jouw partij 50Plus heeft een grote aanhang en heeft het zelfs mogelijk gemaakt dat jij vanaf 2011 de positie van fractievoorzitter van de Eerste Kamer hebt bekleed", sprak Broertjes tegen Nagel. "Je was zelfs het oudste Eerste Kamerlid. Bij jouw afscheid typeerde Ankie Broeders jou als 'de schaker met de zeven politieke levens' en gaf aan, dat jouw carrière werd gekenmerkt door strijd voor politieke vernieuwing. Dit is een hele goede samenvatting."

Schaaksport
Maar ook voor de schaaksport heeft Nagel veel betekend. Zo kwam dankzij hem het Nederlands kampioenschap schaken voor mannen en vrouwen tussen 2006 en 2008 terug naar naar Hilversum. Broertjes: "Jij hebt de schaaksport jouw leven lang als middel gebruikt om te communiceren en te verbinden. Er zijn weinig drempels: leeftijd, mobiliteit, gehoor en zicht zijn minder belangrijk bij schaken dan bij andere sporten. Daarom wordt de schaaksport ook gebruikt voor integratie. Jij hebt daarnaar gehandeld."

En ook heeft Nagel oog voor de mensen om hem heen, aldus de burgemeester. "Jarenlang heb jij hulp en steun geboden aan een uitgeprocedeerd Afghaans gezin dat al tien jaar in Nederland verbleef. Dankzij jouw hulp en inmenging is het hen gelukt de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen. De gemeente Hilversum is jou zeer erkentelijk voor jouw jarenlange enorme inzet en enthousiasme, zowel op landelijk- als op lokaal niveau."
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>