Ook dit keer staat de vredeswandeling weer op het programma.
Ook dit keer staat de vredeswandeling weer op het programma. (Foto: Bastiaan Miché)

Doel van de Vredesweek breder bekendmaken bij Hilversummers

  Mensen

HILVERSUM - Grote veranderingen beginnen vaak klein. Dat kan in de eigen straat of buurt zijn. Dat is nu exact de gedachte van de Vredesweek. Voor het vierde jaar achtereen is er een vol programma in Hilversum, dat in het teken staat van vrede. Platform Vrede Hilversum verzorgt dit van zondag 22 tot en met zondag 29 september.

Inmiddels krijgt de organisatie van de Vredesweek steeds meer body. Dertien organisaties hebben de krachten gebundeld om een week lang aandacht te besteden aan vrede. Dat varieert van het Apostolisch Genootschap tot aan het opbouwwerk van Versa Welzijn en van het meldpunt discriminatie tot aan Bibliotheek Hilversum. Van belang is, zo benadrukken de deelnemers zelf, dat iedere organisatie de eigen identiteit behoud.

Met het verstevigen en beter positioneren van de vredesweek binnen Hilversum trekken de partijen het steeds meer uit de religieuze hoek. Zo begon De Kapel, de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap, in 2014 met de vredespaal. Deze blijk van waardering voor mensen of instanties die zich inzetten voor vrede wordt nu voor de zesde keer uitgereikt. Op woensdag 25 september staat de onthulling bij wijkcentrum De Zoutkeet op het programma.

Ander vast onderdeel is inmiddels de vredeswandeling door Hilversum. Zondag 29 september staat die op de planning. Eerst is er een samenzijn in het onderkomen van het Genootschap aan de La Rivièrestraat. Daar spreekt onder meer burgemeester Pieter Broertjes. Om 14.00 uur start de wandeling bij het raadhuis. De wandelaars doen diverse plekken in het centrum van Hilversum aan, waar zij stilstaan bij het thema even om uiteindelijk uit te komen op de Kerkbrink. De weekafsluiting is om 18.30 met open Wereldmeditatie - spirituele academie - op het Marktplein.

Een week eerder, zondag 22 september, trappen de organisaties de vredesweek met als thema 'Vrede verbindt over grenzen' rond het middaguur af tijdens Hilversum Actief. De boodschap is dat vrede ook iets is wat dichtbij speelt. Velen associëren vrede met gebieden waar dat nodig is, omdat er oorlog is. Hoewel vrede een containerbegrip is, reikt de definitie ervan veel verder dan enkel gebrek aan oorlog, zo luidt de redenatie van het platform.

Als voorbeelden geven ze vrede hebben met jezelf, met de natuur of de omgeving en daar heb je als individu allemaal invloed op. Hilversummers bekendmaken met het doel van de Vredesweek is een belangrijk uitgangspunt. "Wat kunnen wij nu zelf hieraan doen? Wat is daarvoor nodig? Dat kan iets heel kleins zijn, zoals je nieuwe Syrische buren uitnodigen voor een kopje koffie", is het voorbeeld dat opbouwwerker Tukkie Tuk geeft.

Meer berichten