'Op de goede weg' met niet-schenken alcohol aan drankjeugd
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

'Op de goede weg' met niet-schenken alcohol aan drankjeugd

  Mensen

HILVERSUM - De gemeente Hilversum en Koninklijke Horeca Nederland Hilversum (KHN) zijn deze zomer gestart met de pilot NIX18 om de naleving op het niet schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar te verbeteren. Uit de eerste resultaten blijkt dat 67 procent van deelnemende horecabedrijven de leeftijdsgrens naleeft.

KHN is tevreden met de eerste cijfers. Interim-voorzitter KHN Hilversum, Frank Loois: “We zijn er nogniet, maar deze cijfers laten zien dat de Hilversumse horeca zijn verantwoordelijkheid neemt.” Wethouder Voorink (handhaving) is blij met deze eerste resultaten. “Natuurlijk is er nog verbetering mogelijk, maar we zijn op de goede weg. We willen binnen een jaar de nalevingscontrole van 80 procent halen. Dit is de eerste stap.”

Alle deelnemende horecabedrijven zijn enthousiast over de pilot en de resultaten. De samenwerkingtussen de gemeente Hilversum en KHN Hilversum om de naleving van de leeftijdgrens te verbeteren,is vastgelegd in een convenant. Dit project is een pilot van een jaar en draait naast de regulieretestkopersactie.

Zo’n twintig horecaondernemers doen mee aan de pilot. Zij dragen samen met hun medewerkers zorgvoor een goede naleving van NIX18. De ondernemers krijgen advies en hulp op maat vanuit KHNHilversum. Elk kwartaal krijgen zij bezoek van mystery guests. Na elk kwartaal worden deze cijfers geanalyseerd.

De controles op de naleving van de leeftijdsgrens worden uitgevoerd door een onafhankelijk en gespecialiseerd bureau, Bureau Objectief. Deelnemende horecabedrijven krijgen minimaal vier controles per jaar; ieder kwartaal minstens een. Per overtreding op de leeftijdsgrens wordt één extra hercontrole binnen hetzelfde kwartaal uitgevoerd.

Wanneer een ondernemer twee keer een overtreding begaat, volgt een waarschuwingsgesprek metde gemeente. Bij een derde keer neemt de gemeente de controle weer over. Dit met het risico dat bij een overtreding een boete van 1360 euro wordt gegeven. Naast de gemeente blijft BureauObjectief de ondernemer ook controleren. Als er weer twee goede controles zijn geweest, doet de gemeente een stapje opzij en dan controleert wederom alleen Bureau Objectief. Horecazaken die niet meedoen aan de proef worden gewoon gecontroleerd door de gemeente.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>