Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse gemeentespeld voor initiator Stichting Pierre Palla Concertorgel

Mensen

HILVERSUM - Hij wordt gezien de grote kracht én initiator van de oprichting van de Stichting Pierre Palla Concertorgel: Cornelis Libertus (Cor )Doesburg. Bij de feestelijke ingebruikname van dit instrument in het Muziekcentrum van de Omroep kreeg hij de Hilversumse gemeentespeld uitgereikt.

Burgemeester Pieter Broertjes, die ook een uniek boek in ontvangst mocht nemen met daarin de geschiedenis en de toekomst van dit orgel, had de eer om de speld uit te reiken. Deze speld wordt toegekend als blijk van erkentelijkheid aan degenen, die zich voor Hilversum in grote mate verdienstelijk hebben gemaakt. Vanwege zijn jarenlange inzet en verdiensten voor het orgel in het algemeen en het beroemde Pierre Palla Concertorgel in het bijzonder, krijgt Doesburg deze waardering. 

Doesburg had al op jonge leeftijd belangstelling voor het orgel. Hij kreeg orgelles gehad op het orgel van de St. Vitus en mocht later oefenen op het orgel van de VARA en van de AVRO. Deze orgels werden veelvuldig bespeeld voor de destijds populaire hoorspelen op de radio. 

Vanwege modernisering werden de orgels niet meer gebruikt, er was moderne apparatuur beschikbaar. De orgels stonden in de weg en de omroepen besloten deze af te stoten, sprak Broertjers. Het VARA-orgel werd aan de Nederlandse Orgel Federatie (NOF) geschonken. Het AVRO-orgel stond vanaf 1936 in de studio van de AVRO en werd beroemd door bespelingen van Pierre Palla (1902-1968).

Dit orgel waar nergens plek voor was stond jarenlang in onderdelen in een oude loods. "Cor was de grote kracht én initiator van de oprichting van de Stichting Pierre Palla Concertorgel", aldus Broertjes. "Deze stichting heeft met een groep deskundigen, adviseurs en medewerkers van het Muziekcentrum van de Omroep een plan gemaakt om dit instrument een plaats te geven in Studio 1 - daar waar ooit ruimte was gereserveerd voor een concertorgel - en weer tot klinken te brengen." 

Voor restauratie, herbouw en gebruik werden middelen gezocht bij bedrijven, fondsen en sponsors. "Zoals wij allen hebben gemerkt, is dit gelukt. Het AVRO-orgel is weer opgebouwd in Studio 1", jubelde Broertjes. "Het orgel is een van de grootste originele theaterorgels van Nederland en een van de best bewaard gebleven exemplaren van Europa."

Uit de krant