Ondernemers 's-Gravelandseweg gunnen Hilversumse daklozen heerlijk ochtendje
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De ondernemers James Noter (links) en Mark van 't Veer zijn klaar voor zondag; de scharen zijn geslepen, de Spar-tassen gevuld voor daklozen.
De ondernemers James Noter (links) en Mark van 't Veer zijn klaar voor zondag; de scharen zijn geslepen, de Spar-tassen gevuld voor daklozen. (Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché)

Ondernemers 's-Gravelandseweg gunnen Hilversumse daklozen heerlijk ochtendje

  Mensen

HILVERSUM - Iets goeds doen voor anderen omdat je weet wat het is om niets te hebben. Dat is een van de redenen dat Jim James zondagochtend de barbershop openzet voor daklozen. En als de mannen geknipt en geschoren zijn, krijgen ze van buurman Mark van ’t Veer, eigenaar van de Spar, een tasje gevuld met lekkers. 

"Echt hoor, iedereen heeft het nodig af en toe in de watten te worden gelegd. En als ik daaraan kan bijdragen, doe ik dat," zegt James Noter, eigenaar van Jim James.

En blij werd hij toen hij hoorde dat buurman Mark van 't Veer net zo graag als hij iets doet voor anderen. "Weet je wat het is," roert Van 't Veer in zijn koffie, "aan het eind van de dag gooi ik behoorlijk wat producten in de kliko. Zuivel, maaltijdsalades, salades: allemaal nog prima te consumeren, maar omdat de datum van die dag erop staat onverkoopbaar.

"De voedselverspilling doet hem zeer, maar hij weet niet hoe hij het kan oplossen. "Ik heb contact opgenomen met de voedselbank, zei: mensen, kom het halen, deel het uit aan Hilversummers die het kunnen gebruiken, maar het mag niet. Heeft alles te maken met de houdbaarheidsdatum."

De buurmannen Van 't Veer en Noter hebben elkaar gevonden in iets doen voor de medemens en samen maken zij zich daarvoor hard. "Toen mijn vriendin Elisa en ik zochten naar een pand om mijn droom te verwezenlijken, hoopten we dat er een supermarkt of een pizzabedrijf in de buurt zou zitten. Dat soort winkels genereert klanten en we bijten elkaar niet. Je snapt dat we heel blij waren toen we zagen dat vlak naast het pand dat wij op het oog hadden, een Spar werd gevestigd. Ook nieuw op de 's-Gravelandseweg en net als wij lange openingstijden. Ideaal dus."

Vraagtekens
Maar wat voor zaak is Jim James nou eigenlijk? Noter grijnst. "Dat vragen veel mensen zich de laatste tijd af. Iedereen die met vraagtekens boven het hoofd voor het raam staat, nodig ik uit om binnen te komen. Bij Jim James komen verschillende disciplines samen: we hebben zes barbers, vijf vaste tattoo-artiesten, medisch specialisten en je kunt bij ons koffiedrinken in onze lounge."

Elisa laat de onderneming zien. Verrassend is de diepte van het pand en de vide erboven. De barbers werken aan het begin van de winkel en achterin zijn voor de tattoo-artiesten twee kamers gereserveerd. "De GGD-inspecteur is vorige week langsgeweest en alles is in orde. We mogen van start." In de ruimtes boven komen specialisten. "Professionals die bijvoorbeeld botoxinjecties mogen geven, maar ook micropigmentatie om onder meer een haargrens te tatoeëren."

Citywinkel
Jim James is een aanwinst voor de 's-Gravelandseweg, vindt ook supermarktmanager Van 't Veer. "Leegstand is sowieso niet leuk en ik denk dat Jim James hier op de juiste plek zit. Mensen die weten wat er binnen gebeurt, komen gericht naar de 's-Gravelandseweg."

Zijn Spar is nu sinds een half jaar open en de citywinkel wordt goed bezocht. Niet alleen door mensen uit de buurt, maar ook de medewerkers die dagelijks werken in de omliggende kantoren. "Net als Jim James zijn wij tot acht uur open en we hebben voor de lunch versbelegde broodjes. Die vinden gretig aftrek."

Keurig kapsel
De vrolijke buurmannen kijken uit naar zondag. "Bij Daklozenopvang De Cocon hebben we onze actie aangekondigd; twintig Hilversummers mogen zondag bij ons komen voor een gratis knipbeurt. Belangstellende daklozen kunnen intekenen op de lijst en worden zondag door de barbers geknipt. En als ze klaar zijn, krijgen ze een tasje van de Spar mee. Zo hopen we dat ook zij een feestelijk gevoel hebben deze maand.”

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>