Hilversum blundert met brief en folder aan minima
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: H.P. Folmi

Hilversum blundert met brief en folder aan minima

  Mensen

HILVERSUM - Een verontschuldiging van de gemeente. Vorige week zijn naar 2.527 Hilversummers brieven verstuurd met daarin informatie over de minimaregelingen in 2020. Maar hierin is een fout gemaakt. 

Door een verschuiving in het adressenbestand hebben inwoners een brief ontvangen waarvan de combinatie naam-adres-postcode niet juist is, aldus het statement van de gemeente.

Dit weekeinde ontstond er op social media ophef over de verkeerd bezorgde brieven. Naast zorgen over deze fout vielen ook woorden als 'datalek' en 'schending van de privacy'. De gemeente erkent de fout ruiterlijk en trekt het boetekleed aan. "Wij vinden dit heel vervelend en bieden hiervoor onze excuses aan."

Maar van het verstrekken van privacygevoelige gegevens is volgens de gemeente geen sprake. In het begin deze week uitgevaardigde statement zegt de gemeente, die de nodige telefoontjes en meldingen op soical media heeft gehad, dat het gaat om een algemene brief met informatie over de nieuwe minimaregelingen. 

"Hierin is geen cliëntnummer of burgerservicenummer vermeld. Ook staat er niet in van welke specifieke regeling de inwoner gebruikmaakt. Dit is ook niet te herleiden uit de verkeerde combinatie van gegevens. De verwachting is dat deze inwoners hier verder geen nadelige gevolgen van zullen ondervinden", is te lezen. 

Daarnaast zijn veel brieven ongeopend teruggestuurd of PostNL heeft de brieven, voordat ze daadwerkelijk zouden worden verstuurd, onderschept vanwege de verkeerde combinatie naam-adres-postcode.

Het is wel klip-en-klaar dat dit in de toekomst niet nog eens moet gebeuren. Daarom scherpt de gemeente de controle op de adresbestanden, die nu zorgvuldig en opnieuw worden samengesteld, verder aan. Hilversummers die van een minimaregeling gebruikmaken, ontvangen in de loop van deze week een nieuwe brief.

Overigens heeft de gemeente dit voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals dat ook in februari 2018 gebeurde. Zo'n twee jaar terug waren de BSN-nummers te zien toen de woonlastennota op de deurmat lag. De oorzaak was toen een meegestuurde flyer. Door het gewicht van de flyer verschoof bij sommigen het aanslagbiljet, waardoor het BSN zichtbaar was in het venster van de brief.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>