Wethouder Scheepers en Gregory Dunker liepen langs de nieuwe voorzieningen.
Wethouder Scheepers en Gregory Dunker liepen langs de nieuwe voorzieningen. (Foto's: © Bastiaan Miché)

Stukje 'niemandsland' voor blinden in centrum opgedoekt

  Mensen

HILVERSUM - Een deel van het niemandsland voor blinden en slechtzienden is verdwenen. Tussen het Gooilandplein en de Groest is de belijning aanzienlijk verbeterd. Voor hen is de looproute op dit centrumdeel flink aangepast. "Maar", zegt verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers (VVD): "We zijn er nog niet."

De eerste fase, zoals de liberaal het zelf zegt, is afgerond. Er liggen meer geleidelijnen op het stuk van het Gooilandplein (op en rondom het plein, red.) en de Groest en de stroken moeten beter vrijgehouden worden. Op sommige plaatsen in het winkel-/horecadeel verdween de lijn onder terrassen en borden. Dat moet nu verleden tijd zijn, waardoor de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden in het centrum deels al verbeterd is.

Actie 'Houd de lijn vrij' in oktober 2018 heeft de ogen doen openen van de gemeente. Scheepers vertelt dat het toen ging om aandacht voor het station, waar fietsen, scooters, reclameborden en nog veel meer een soort obstacle run vormden voor de mensen met geen of slecht zicht. 

Eind november van datzelfde jaar maakte de wethouder een wandeling met onder meer met de Regionale Schouwgroep Toegankelijkheid Gooi en Vechtstreek, rolstoeler Lisette Bosman en blinde Gregory Dunker. De adviezen die toen zijn ingewonnen, zijn ter harte genomen en vertaald in uitvoering, zo meldt hij maandag tijdens een nieuw kort rondje Gooilandplein en Groest.

(Tekst gaat verder onder de foto)


"Ik was echt geschrokken van de situatie. Op sommige plekken verdween je zo in niemandsland. 'Waar gaat dat in vredesnaam heen', dacht ik toen ik mezelf in hun situatie verplaatste", blikt Scheepers terug op de oude situatie. "Ik ben blij dat het is aangepast, dat we de adviezen serieus hebben genomen en actie hebben ondernomen. Maar we zijn er nog niet."

Met dat laatste bedoelt de wethouder dat onder meer nog het tweede stuk van de Groest aan bod komt. Het gaat om het deel van deze verkeersluwe centrumader van de Leeuwenstraat naar het Marktplein. Wie de huidige stroken gebruikt, loopt een behoorlijk blokje om. Via de Leeuwenstraat en de Stationsstraat komen zij eindelijk bij het plein uit. Goed voor de stappenteller, maar niet handig. 

Scheepers verwacht dat het nog wel even duurt voordat de nieuwe voorzieningen hier liggen. Zo moet de gemeente met diverse terraseigenaren praten. In een latere fase komt ook de Kerkstraat aan de beurt. De enorme plantenbakken staan bijvoorbeeld dicht op de zogeheten molgoot die blinden en slechtzienden gebruiken in het centrum. 

Scheepers is content dat er afspraken zijn met Stichting Centrum Hilversum, die ook bij fase één al betrokken is geweest. Dan gaat het om de inspanningsverplichting van winkeliers om de lijn vrij te houden.

Meer berichten