Ook in het Comenius College worden de klassen gereedgemaakt.
Ook in het Comenius College worden de klassen gereedgemaakt.

'Het is onze morele plicht om de leerlingen te verwelkomen'

Mensen

HILVERSUM - Heeft het voor het voortgezet onderwijs wel zin om tot de zomervakantie open te gaan? Het is maar voor een paar weken en bovendien moeten leerkrachten en leerlingen rekening houden met allerlei maatregelen. Ja, is het antwoord van rector Robert van der Sijde van het Comenius College. "Het is onze morele plicht om de leerlingen te verwelkomen."

Komende dinsdag gaan de deuren van het voortgezet onderwijs weer open. En dat betekent voor zowel de grote als kleinere scholen veel passen en meten, vertelt ook Lucienne Stavenuiter van onderwijskoepel CVO 't Gooi. Daaronder vallen het Comenius College, de Savornin Lohman, Hilfertsheem College en College de Opmaat. 

Maar voor al deze scholen gelden voor de komende weken verschillende coronaregels. Zo is het op het grote Comenius College (meer dan duizend leerlingen) simpelweg niet haalbaar om leerlingen iedere dag naar school te sturen.

Meerwaarde
Op andere scholen, zoals bij College de Opmaat, hebben de leerlingen juist meer begeleiding nodig en is het van veel groter belang dat zij fysiek worden gezien. Binnen Savornin Lohman kan echter maar een derde van het totaal aantal leerlingen in de school, vertelt rector Cors Westerdijk. En hoewel de school maar twee weken open is en daarna de toetsweek al start, is dat open zijn zeker wel van belang, geeft hij aan. "Die fysieke ontmoeting heeft een meerwaarde."

De komende twee weken wordt het ritme van de afgelopen twee maanden gevolgd. Het verschil is vooral dat nu een deel van de leerlingen bij de docent zit. De leerlingen die thuis blijven, volgen diezelfde les gewoon nog online. En binnen de school zelf komt een bepaalde routing, zodat er geen opstoppingen ontstaan en alles, zoals Westerdijk verwoordt, 'gestroomlijnd verloopt'.

Normale school is er nog lang niet
En bovendien heeft het nu al opengaan - behalve elkaar ontmoeten - nog een belangrijk voordeel. Scholen kunnen zich zodoende voorbereiden op de periode na de zomervakantie. De rector verwacht namelijk dat de maatregelen nog wel een poos van kracht zijn. "De normale school is er nog lang niet. Ik kijk er dan wel naar uit om weer open te gaan, maar ik ben zeker nog niet superenthousiast."

Ander punt is dat niet de leerlingen van lokaal naar lokaal hoppen, maar de docenten. Dat geldt dan alleen niet voor bijvoorbeeld gymnastiek of handenarbeid, aldus Van der Sijde. Hij volgde vorig jaar Johan Veenstra op als rector van het Comenius College. Hij kan zich goed voorstellen dat scholen in het land vanwege al die maatregelen liever dicht wilden blijven, maar benadrukt dat fysiek onderwijs toch echt het beste werkt.

Complex
Leerkrachten zijn momenteel druk doende met het inrichten van de school. "Het is complex", geeft Van der Sijde toe. "De onderbouwklassen worden in drie vaste groepen verdeeld. De leerlingen zitten de hele dag in hetzelfde lokaal. Voor de bovenbouw is het vanwege die clusters ingewikkelder. Dan kunnen de leerlingen zich inschrijven om te komen. Ook kunnen docenten bepaalde leerlingen, die bijvoorbeeld achterstanden hebben, aanmelden."

Uit de krant