Afbeelding
Foto's: Gemeente Hilversum/Studio Kastermans

Dubbel feest in Rosarium met onthulling van kunstwerk 75 jaar vrijheid én Vredespaal

Mensen

HILVERSUM - Een bijzondere avond woensdag in het Rosarium. Daar was zowel de onthulling van het kunstwerk van de kindergemeenteraad ‘Een Steentje Bijdragen’ als die van de zevende Vredespaal. 

De losse stenen van ‘Een Steentje Bijdragen’ staan symbool voor 75 jaar vrijheid en voor het belang van het verhaal doorvertellen. De onthulling stond eerst gepland voor 5 mei, maar dit kon vanwege corona niet doorgaan. Nu, in de Vredesweek, lukte dat wel. 

Deze bijeenkomst is de kroon op de raadsperiode van de kindergemeenteraad. Bijna alle kinderen van deze kindergemeenteraad waren van de partij, ook de kinderen die niet meer actief meedoen nu ze van de basisschool af zijn. Burgemeester Broertjes reikte daarom aan de kinderen hun oorkonde ‘deelname aan de kindergemeenteraad’ uit.

Helaas mag het kunstwerk niet in het Rosarium blijven liggen. Het risico dat mensen met de losse stenen gaan slepen is te groot, is te groot. De onthulling was daarom symbolisch. De kinderen hebben de wens dat het kunstwerk een plek krijgt waar veel mensen het zien, zodat ze aangemoedigd worden om het verhaal te blijven vertellen. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Die wens wordt nu vervuld: het kunstwerk mag een plek krijgen op het gras voor Bibliotheek Hilversum. Een extra bijzondere plek want het pand aan de  ’s-Gravelandseweg - dat 1942 door de Duitsers was gevorderd - werd in 1945 in gebruik genomen als kantine voor de Canadese soldaten. Het werd tijdelijk de ‘Maple Leaf Club’. In 1946 werd het pand weer bibliotheek. Hiermee is de cirkel van dit kunstwerk rond. 

Wanneer het kunstwerk bij de bibliotheek wordt geplaatst is nog onduidelijk. “We denken nu aan een moment dat we het combineren met de afsluiting van de raadsperiode van de kinderen”, aldus communicatieadviseur Liesbeth Michels van de gemeenteraad. “Het kunstwerk moet ook nog een passende ondergrond krijgen, dat vraagt wat tijd. In de tussentijd slaan we het kunstwerk weer veilig en droog op.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Na de onthulling van Een Steentje Bijdragen werd de zevende en laatste Vredespaal onthuld. Op initiatief van de vrijzinnige geloofsgemeenschap De Kapel aan de ‘s-Gravelandseweg 144 is deze Vredespaal gerealiseerd. De onthulling vindt standaard plaats midden in de Vredesweek. Ditmaal is de keuze gevallen op het collectief van de Hilversumse wijkagenten. “Wijkagenten zijn ervaren politiemensen die bekendheid genieten onder de mensen en die vertrouwd zijn met hun wijk”, aldus de geloofsgemeenschap. “Door hun betrokkenheid kunnen problemen soms in een vroeg stadium voorkomen worden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De allereerste Vredespaal is in 2014 neergezet. Deze staat bij De Kapel en is voor burgemeester Pieter Broertjes. Daarop volgden in 2015 de Sint Vituskerk aan de Emmastraat voor pastoor Jules Dresmé, wijkcentrum St. Joseph voor Tukkie Tuk in 2016, De Gooise Daltonschool aan de Vlindermeent in 2017, in 2018 werden de welzijnswerkers geëerd met een Vredespaal bij woondienstencentrum Lopes Dias aan de Lopes Diaslaan en vorig jaar ontvingen de vrijwilligers van wijkcentrum en speeltuin De Zoutkeet aan de Zoutmanlaan deze blijk van waardering. 

Uit de krant